Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

51 загинали при боевете в Северозападна Сирия

[post-views]
51 загинали при боевете  в Северозападна Сирия

При сблъсъците между антиправителствените бойци и силите на режима са били убити 51 бойци от двете страни в Северозападна Сирия, съобщава „Франс прес’, позовавайки се на Сирийския център за наблюдение на човешките права, чието седалище е във Великобритания.
Ердоган ще иска от Путин да гарантира сигурността на турските войнициПодкрепяните от Русия бойци на режима в продължение на седмици провеждат настъпление в контролираната от опозицията и екстремистки групировки провинция Идлиб, която граничи с Турция, след като я бомбардират от месеци. 
„Ожесточени сблъсъци източно от гр. Хан Шейхун се разразиха призори, след като джихадистки и опозиционни групировки атакуваха позиции на режима”, уточни ръководителят на Сирийския център за наблюдение на човешките права Рами Абдел Рахман. Атаката е била оглавена от свързаната с „Ал Кайда” групировка „Хурас ал Дийн” и друга екстремистка фракция – „Ансар ал Дийн”, допълни той. В сраженията са загинали 23 бойци на режима и 20 противници на Асад, включително 13 екстремисти.
Силите на режима отвоюваха обратно Хан Шейхун през миналата седмица, а през последните дни се струпват северно от града, докато се подготвят да продължат настъплението си. Той е разположен на ключова магистрала, минаваща през провинция Идлиб, и пълно отвоюване на пътната артерия би позволило на правителството да свърже отново Дамаск с втория по големина сирийски град Алепо.
Офанзивата се провежда въпреки споразумението, подписано през септември миналата година от Москва и подкрепящата бунтовниците Анкара за предотвратяване на пълномащабна офанзива в Идлиб, в който живеят три милиона души. Руският президент Владимир Путин обяви, че Русия и Турция са договорили стъпки за справяне с екстремистите в Северозападна Сирия и „нормализиране” на положението там.
Путин и турският президент Реджеп Тайип Ердоган разговаряха в Москва, след като сирийската армия обкръжи друг турски военен пост в град Морек по-рано този месец.
Сирийският президент Башар Асад, подкрепян от Русия по въздуха, отбеляза сериозни успехи срещу бунтовниците този месец в северозападната провинция Идлиб, която е последната голяма крепост на бунтовниците в страната.
Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган ще иска от руския си колега Владимир Путин да гарантира сигурността на турските войници в лицето на офанзивата на сирийската армия в северозападната част на страната, когато двамата лидери се срещнат във вторник, пише турският консервативен ежедневник Yeni Safak. Според източника на изданието Ердоган, който ще пристигне на еднодневна визита в Москва, е казал на Путин миналата седмица, че офанзивата на сирийската правителствена армия предизвиква хуманитарна криза и заплашва националната сигурност на Турция. Той твърди още, че сигурността на турските войници в Сирия ще бъде една от ключовите теми на срещата.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани