Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Гърция прехвърля мигранти от пренаселения бежански лагер на остров Лесбос

[post-views]
Четиринайсет мигранти бяха открити мъртви край бреговете на Тунис

migranti_IspaniqВ Гърция започна обявеното от правителството прехвърляне на мигранти от пренаселения бежански лагер Мория на остров Лесбос към континенталната част на страната. По-рано през деня първите два кораба с 1500 имигранти отплаваха от острова за Кавала.

Акцията е част от опитите на гръцкото правителство да възстанови реда в бежанския лагер Мория на остров Лесбос, който от години е пренаселен и условията за живот са под допустимия минимум. При капацитет от 3000 места бившата военна база е дом на повече от 11 хиляди души. Една от причините за критичната ситуация е тежката процедура при разглеждането на молбите за получаването на политическо убежище от гръцките власти.

Фатемех Хосейни – бежанка:

„Живеем в палатка с още три семейства. Молбата ми да получа бежански статут ще бъде разгледана чак през март 2020, а тази на брат ми през 2021. До тогава ще трябва да живеем тук, а аз искам да се махна от острова колко се може по-бързо.“

На фона на усилията на гръцкото правителство да облекчи условията в лагера Мория на остров Лесбос продължават да пристигат лодки с имигранти от Турция. По данни на гръцките власти само за последните дни повече от 500 души са акостирали на острова. Това предизвика остър протест от страната на Атина пред Анкара, която според договорено с ЕС споразумение пое ангажимента да овладее мигрантския поток към Гърция.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани