Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Есенната сесия на НС: Проекция на идващия местен вот

[post-views]
Лидерска среща на ГЕРБ-СДС с ПП-ДБ

narodno_subranieПри откриването на есенната сесия на 44-тото Народно събрание председателят му Цвета Караянчева призова да се запазят добрият тон и конструктивната работа. На тържествената сесия присъстваха президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова.
За втори път от избирането си президентът Радев направи обръщение от тази висока трибуна към народа и народните представители, като посочи необходимостта от по-силен парламентарен и граждански контрол към изпълнителната власт, от ежемесечен блиц контрол на премиера по важни за страната проблеми, от ежегоден отчет на кабинета и от по-голяма административна независимост и инициативност на местната власт, на децентрализация. 
Според президента трябва да се постави темата за индивидуалната конституционна жалба като важен инструмент за граждански контрол, както и конституционна промяна за възможност наши сънародници с двойно гражданство в ЕС и САЩ с високо образование и престижни професии да могат да се кандидатират в парламентарни и президентски избори. 
„Времето за промяна неумолимо изтича”, заяви Румен Радев  и предизвика полярни реакции в парламентарната зала. Още тази сесия НС трябва да приеме важни за бъдещето на страната решения, а ако това не стане, или апатията ще продължи да изпразва България, или улицата ще помете статуквото, прогнозира той.
Позицията на ГЕРБ в изявлението си за приоритетите на управляващите обобщи председателят на парламентарната група д-р Даниела Дариткова. Тя заяви, че това са образованието, сигурността и продължаване на  модернизацията в отбраната, увеличаване на икономическия растеж, преодоляване на ниските доходи и увеличаване на учителските заплати до края на мандата. Тя изрази надежда за модернизационните проекти за ВМС и СВ да се постигне съгласие и в парламента, както и между институциите заради важността на сигурността в дългосрочен план, което трудно се е постигнало по проекта за ВВС.
Опозицията в лицето на Корнелия Нинова постави въпроса, че влизането ни в Шенген не е отпадало от външнополитическите ни приоритети, както и въпросът за повишаването на доходите и връщането на финансовата дисциплина и за начина на харчене на бюджетните средства. Да се върне държавата в нейните функции чрез модерни политики, призова тя. ДПС настоява за програма за догонващо развитие на страната. 
Искрен Веселинов от ВМРО от името на „Обединени патриоти” настоя за ревизия на постигнатото и неизпълненото в мандата дотук. Явно, най-мощната демографска мярка е ръстът на доходите, каза той: важно е не кой управлява, а какво се прави за гражданите. И заяви и сигурността като приоритет на коалицията. Очакваме приемане на промени в НПК – още в 43-тото НС предложихме да отпадне т.нар. „съкратено съдебно следствие”, което дава възможност за намаляване на присъдите с 1/3 при особено тежки престъпления – най-вече умишлени убийства, каза депутатът. На второ четене се очаква да се приеме разширяване на пределите на неизбежната отбрана. А следващата важна тема е връщането на дебата за криминализиране на радикалния ислям; финансирането на вероизповеданията от чужди физически и юридически субекти; проповедите на език, различен от официалния български.
Явно е, че всичко в парламентарния сезон ще е проекция на бъдещия местен вот, но и носи усещането за дежавю – изненадите липсват.
В първия ден на сесията беше приета оставката на омбудсмана Мая Манолова, като функциите й до избирането на нов титуляр ще изпълнява заместник-омбудсманът Дияна Ковачева, която днес ще положи клетва. Също днес се обсъжда и президентското вето върху Закона за изменение и допълнение на Закона за военното разузнаване, приет от НС на 26 юли т.г. А пред депутатите предстои и основният дебат, който всяка есен определя политиката за управление през следващата година – приемането на Бюджет 2020.

Най-ново

Единична публикация

Избрани