Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Джузепе Конте – 2 Италия с ново правителство

[post-views]
Италиански политици обвиниха Дмитрий Медведев в намеса в предизборната кампания в Италия

Italy_pravitelstvoНовото коалиционно правителство на Италия, в което влизат движението „5 звезди“ и лявата „Демократическа партия“ официално положи клетва. Церемонията се проведе в балната зала на президентския дворец. Това е ще е вторият кабинет за премиера Джузепе Конте след провала на предишното му правителство с участието на крайно-дясната партия „Северна Лига“ на Матео Салвини.

Италианският премиер Джузепе Конте и министрите му се заклеха пред президента Серджо Матерала да спазват конституцията на републиката и да се водят от националните интереси при изпълнението на задълженията си. Във вторият кабинет на Конте ще има 21 министри, от които 7 жени и 14 мъже. Най-често срещаните коментари в италианската преса са, че премиерът продължава да залага на млади хора. Един от тях е Луиджи ди Майо от движението „5 звезди“, който ще влезе в историята, като най-младият външен министър на Италия.

Анализатори посочват, че новата коалиция по-всичко личи, ще е про-европейско настроена, за разлика от предишното правителство, в което влизаше крайно-дясната „Северна Лига“ на Матео Салвини. Припомняне, че заради  анти-европейска реторика и популистки обещания, Салвини често влизаше в спор с европейските институции.

До колко обаче ще удържи новата коалиция остава отворен въпрос, защото на този етап единственото, което обединява традиционните противници в лицето на движението „5 звезди“  и Демократичната партия“ е твърдото им желание да не допуснат Матео Салвини до управлението на страната, посочват експерти.

Първия тест за втория кабинет на Джузепе Конте е другата седмицата, когато трябва да получи подкрепата и на двете камари на италианския парламент.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани