Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Талантите от Плевен с амбиция за още постижения

[post-views]
Талантите от Плевен с амбиция за още постижения

DSC03524 В това издание на рубриката „Армейски таланти” ще ви представим сержант Петя Дункова, редник Нина Върбанова и младши сержант Гергана Атанасова. Те взеха участие в тазгодишния Заключителен преглед на любителското художествено творчество в Сухопътните войски, който се проведе в гр. Сандански, и си спечелиха не само откровените симпатии на публиката, а и не една и две награди. Започваме със сержант Дункова от Единния център за начална подготовка (ЕЦНП) в Плевен, която ни бе представена от другите две участнички като художествен ръководител на техния състав за самодейно творчество. Само да припомним, че сержант Дункова вече е била гост на нашия вестник, когато миналата година разказа, че някои от костюмите на плевенчани са абсолютно автентични – събирани са от бабините ракли по селата. Освен от бабините ракли, откъдето танцьорките намират по някоя престилка, кърпа за глава или елек, като цяло съставът получава народни носии от Северняшкия ансамбъл в Плевен.

Младши сержант Гергана Атанасова, редник Нина Върбанова и сержант Дункова
Младши сержант Гергана Атанасова, редник Нина Върбанова и сержант Дункова
Вече трета година, след като сформирали самодеен състав, играят народни танци в поделението. През изминалата година е бил дебютът им, като с напредването им във фолклора амбициите им да мерят сили с колегите си от другите формирования расте. Редник Нина Върбанова от военно формирование 42800 – Плевен, е професионалист. Завършила е музикално училище и от малка се занимава с пеене и музика. Шест години е била в оркестъра на Сухопътни войски, там е свирила на валдхорна.
„Впоследствие обаче пътищата ни се разминаха. Аз останах да служа в Плевен, бях сержант, но 2013 г. бях съкратена от армията, а през 2016 се върнах обратно. Служих близо година в Белене, а после се върнах в Плевен”, споделя редник Върбанова и допълва: „С художествена самодейност в състава за художествена самодейност на нашето формирование се занимавам от 2008 г. Почти всяка година сме взимали първите места. Имаше известно затишие от 2014 докъм 2016 г. може би, но от миналата година се завърнахме. И смятаме всяка година да надграждаме постиженията си.

С колежката си младши сержант Гергана Атанасова за първа година пеят в дует. „Аз изпях „За теб, Българийо”, а с нея – „Ансамбъл от народни песни” с колеги музиканти. За първа година пеем в дует, но не мисля да е за последна, защото смятам, че ни се получава”, допълва с усмивка редник Върбанова. Младши сержант Гергана Атанасова служи във военно формирование 54060 – Шумен. „Аз нямам толкова голям опит в пеенето, колкото моята колежка, но също от малка съм се занимавала с музика – свирила съм на пиано, участвала съм и в състава за художествена самодейност на 2-ра механизирана бригада, тъй като нашето формирование беше към тях. За да се подготвим за това изпълнение, ни трябваха четири дни, просто нямахме много време, но мисля, че се получи страхотна песен”, сподели от своя страна младши сержант Атанасова.

Заключителният преглед на любителското художествено творчество в Сухопътните войски тази година се превърна в част от празненствата за 90-ата годишнина от обявяването на Сандански за град. В него участие взеха индивидуални изпълнители и състави от 10 военни формирования.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани