Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Споразумението между САЩ и талибаните е готово

[post-views]
Споразумението между САЩ и талибаните е готово

Бомбата, която уби 16 души в Кабул в началото на седмицата, е оставила дълбок кратер
Бомбата, която уби 16 души в Кабул в началото на седмицата, е оставила дълбок кратер
Специалният пратеник на САЩ за Афганистан Залмай Халилзад се срещна с афганистанския президент Ашраф Гани и му представи споразумението, договорено на преговорите в катарската столица Доха между Вашингтон и талибаните. Говорителят на Гани е заявил, че президентът се е запознал с „ключовите детайли“ от документа, който предстои да бъде подписан в близките дни. Пълният текст на споразумението засега не е публичен, но се предполага, че то предвижда изтегляне на няколко хиляди американски войници от Афганистан в замяна на гаранции от талибаните, че тази азиатска страна няма да бъде база за нападения в чужбина от страна на радикални мюсюлмански групировки. 

„Ние сме на прага на постигането на мирно решение“ – написа в Туитър Суахил Шахин – представител на политическото крило на талибаните в Катар. 

Междувременно талибаните нахлуха в големия афганистански град Кундуз, който частично премина под техен контрол. Отрязан е и главният шосеен път, свързващ столицата Кабул със северните части на страната. Според агенция „Ройтерс“ нападението свидетелства за намерението на талибаните да встъпят в заключителната фаза на преговорите от позиция на силата. В началото на седмицата при атентат с трактор бомба в Кабул загинаха най-малко 16 души, а 119 бяха ранени. Нападението бе извършено недалеч от жилищен комплекс, използван от служители на международни организации. Мощният взрив разлюля сгради, намиращи се на километри от това място и избухна точно когато Залмай Халилзад излагаше в интервю по телевизията подробности за проектоспоразумението с талибаните. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани