Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

За пет седмици Великобритания остава без парламент

[post-views]
Сагата Брекзит продължава: Първо тежко поражение за британския премиер Борис Джонсън

UK-Британският премиер Борис Джонсън разпусна парламента за пет седмици, след като депутатите отново отхвърлиха искането му за предсрочни парламентарни избори. Така Обединеното кралство ще остане без законодателен орган до 14 октомври или две седмици преди да напусне ЕС.

Поредната драматична нощ в Британския парламент. Премиерът Борис Джонсън удари за втори път на камък в желанието си да свика предсрочни парламентарни избори, след като не успя да си осигури подкрепата на 2/3 от депутатите. Очаквано след неуспешният вот Джонсън обяви, че разпуска парламента, което реално ще му даде последен шанс да изпълни обещанието си да изведе Великобритания от ЕС на 31 октомври, независимо, че депутатите вече го задължиха със закон да поиска отсрочка, ако не успее да договори нова сделка с Брюксел за развода. Вариант, който Джонсън, категорично отхвърли.

Борис Джонсън – министър-председател на Великобритания:

„Аз и правителството ще отидем в Брюксел на 17 октомври, за да предоговорим условията за излизането от ЕС на 31 октомври. Надявам се това да стане със споразумение, но ако е необходимо ще стане и без, но няма да искам друго отлагане.“

Именно желанието на Джонсън да изведе Великобритания от ЕС на всяка цена консолидира депутатите от различни партии, включително от управляващата Консервативна партия и дори се стигна до там правителството да загуби парламентарното си мнозинство. Независимо, че от месеци опозицията в лицето на Лейбъристката партия говори за нови избори, лидерът й Джереми Корбин е категоричен, че това може да стане единствено след отлагане на Брекзит с още три  месеца. Великобритания трябваше да напусне ЕС на 29 март тази година, но развода беше отложен на два пъти и дори се стигна до там страната да участва в изборите за ЕП това лято.

  

   

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани