Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Заради небрежно отношение ЦРУ е изтеглило от Русия топшпионин през 2017 г.

[post-views]
Заради небрежно отношение ЦРУ е изтеглило от Русия топшпионин през 2017 г.

rusia usaСАЩ са изтеглили от Русия шпионин от най-високо равнище през 2017 г. Това съобщиха телевизия Си Ен Ен и вестник „Ню Йорк Таймс“. Двете медии се позовават на няколко източника от администрацията на президента Донал Тръмп.

ЦРУ е взело решението да изтегли информатора си от Русия, след среща между американския президент Доналд Тръмп с руския външен министър Сергей Лавров и бившия посланик на Москва Сергей Кисляк в Белия дом. На нея Тръмп неочаквано споделил класифицирана разузнавателна информация, посочва Си Ен Ен.

Телевизията допълва, че информаторът е бил най-високопоставеният и най-ценен американски източник в Русия. Макар и да не бил във вътрешният кръг на руския президент Владимир Путин, той е имал достъп до него и дори е можел да фотографира документи на бюрото му.

Вестник „Ню Торк таймс“ допълва, че информаторът е шпионирал за САЩ в продължение на десетилетие, докато се е издигал в редиците на руското правителство. Същият е изиграел и важна роля при заключението на американските служби, че Путин лично е наредил намеса в американските президентски избори през 2016 г.

Междувременно от ЦРУ заявиха, че медийните версии за изтеглянето на шпионина заради действията на Тръмп са погрешни.

Руският вестник „Комерсант“ съобщи, че въпросният информатор се казва Олег Смоленков. От Кремъл потвърдиха, че човек с това име е работил в президентската администрация, но никога не е имал достъп до Владимир Путин и бил уволнен в периода 2016-2017 г. Говорителят на президента Дмитрий Песков оприличи публикациите в американски медии с криминален роман.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани