Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

18 години от атентатите в САЩ променили света

[post-views]

9_11_usa

САЩ отбелязаха 18-тата годишнина от серията атентати на 11 септември 2001 г. И тази година хиляди хора участваха във възпоменателните церемонии в Ню Йорк, Вашингтон и Шанксвил, щата Пенсилвания.

И тази година специална церемония се състоя на мястото, където преди 18 години се издигаха кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, а днес е изграден мемориалът „Кота нула“ с имената на загиналите.

Възпоменание имаше и в Пентагона, в който също се вряза похитен от терористите самолет. На церемонията присъстваха президентът Доналд Тръмп и съпругата му Мелания. Вицепрезидентът Майк Пенс посети град Шансквил, щата Пенсилвания, където се разби четвъртият самолет. Припомням, че машината не успя да стигне до набелязаната мишена във Вашингтон след саможертвата на пътниците в него, които след бунт осуетиха плановете на терористите. При атентатите от 11 септември 2001 г. загиват близо 3000 души, като отговорността за тях поема терористичната мрежа Ал-Кайда. Мащабът на нападенията е толкова голям, че повлиява силно в политически, психологически и икономически аспект не само в САЩ, но и в целия свят.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани