Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Брекзит без сделка – безредици и недостиг на храна

[post-views]
Водещи британски медии обявиха: Тереза Мей отлага гласуването на сделката за Брекзит

UK-EUНедостиг на храни, обществено напрежение и размирици. Според доклад на британското правителство така би изглеждал най-лошият възможен сценарий при евентуалното напускане на Великобритания от ЕС без споразумение.

Планът за най-лошия възможен сценарий при т.нар твърд Брекзит носи кодовото име „Жълт чук“. Той е изготвен на 2 август, но досега беше пазен в тайна от правителството на Борис Джонсън, който е твърдо решен да изведе Великобритания от ЕС на всяка цена до 31 октомври тази година. Макар и най-лошият сценарий да не предвижда да се стигне до общ недостиг на храни, при твърд Брекзит някои видове запаси от прясна храна ще намалеят. Очаква се изборът на продукти да намалее, а цената им да се увеличи. Това би се отразило на най-уязвимите групи в страната, се казва в доклада. Планът „Жълт чук“ предвижда още чувствително нарушаване на доставките на лекарства и увеличаване на цената на горивата, както и очаквани протести и контра-протести, които могат да прераснат в епизодични размирици. Малко след публикуването на документа опозиционната Лейбъристка партия поиска от правителството да възобнови работата на парламента. Припомням, че премиерът Борис Джонсън го разпусна в началото на седмица, след като депутатите го задължиха да отложи Брекзит ако не успее да предоговори споразумението с ЕС.

Великобритания трябваше да напусне ЕС на 29 март тази година, но развода беше отложен на два пъти, заради липсата на компромис как да стане това.

 

 

 

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани