Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Заради кризата във Венецуела американските държави активират колективната си отбрана

[post-views]
Ще има ли храна и лекарства за Венецуела? ООН призова хуманитарната помощ да не се политизира

VenecuelaОрганизацията на американските държави активира механизма си за колективна отбрана. За това се споразумяха общо 12 страни и решиха да възобновят действието на Междуамериканския договор за реципрочна помощ. Мотивът им е кризата във Венецуела, а мярката според мнозина отваря пътя към чуждестранна военна интервенция в страната. 

По инициатива на Колумбия и лидера на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо, с гласовете на Аржентина, Бразилия, Чили, Колумбия, Салвадор, Гватемала, Хаити, Хондурас, Парагвай и Доминиканската република беше решено да се задейства системата им за колективна отбрана.

Според Организацията на американските държави кризата във Венецуела е пряка заплаха за мира и сигурността на региона. Още повече, че президентът Мадуро подкрепя активно бойците на ФАРК, които отново се вдигнаха в Колумбия, заявиха от Богота.

Карлос Олмес Трухийо – представител на Колумбия в Организацията на американските държави:

„Ясно е, че режимът на Чавес и Мадуро възприема терористичните организации, които действат в Колумбия, които навредиха толкова много на страната и я потопиха в кръв, като политически организации.“

През втората половина на септември външните министри на страните по договора ще обсъдят и конкретните мерки срещу Венецуела. Не са изключени скъсване на дипломатическите отношения и дори въздушна и морска блокада. Силовите мерки предвиждат използването на въоръжени сили. Правителството на Мадуро, от своя страна, определи като скандално активирането на отбранителния механизъм.

Междувременно напрежението между Богота и Каракас се увеличава. Колумбийската армия обяви тревога заради ученията, които Венецуела провежда по границата между двете държави, където бяха разположени хиляди военнослужещи с бойна техника. Повод за мобилизацията е откритата военна агресия на съседите, твърди Мадуро, както и готвено покушение срещу самия него.

Най-ново

Единична публикация

Избрани