Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Зелена светлина: САЩ одобриха продажбата на изтребители F-35 за Полша

[post-views]
Швейцарският парламент одобри закупуването на изтребители Ф-35 за 5,5 млрд. долара

F-35Държавният департамент на САЩ обяви, че е одобрил предложението за продажбата на 32 изтребителя F-35 за Полша. Сделката, която е на стойност 6,5 милиарда долара, цели да намали зависимостта на полските въоръжени сили от руска техника, се казва в изявлението на американското външно министерство.

Още през април Пентагонът информира Конгреса на САЩ, че обмисля да продаде последното поколение изтребители на Полша, която е страна-членка на НАТО, както и на други съюзнически държави, като Гърция, Румъния и Испания.

Покупката на изтребителите ще увеличи приноса на Полша в НАТО и ще намали зависимостта й от руска техника, се казва в декларация на Държавния департамент на САЩ.

Новината за продажбата на модерните самолети дойде няколко дни след визита на американския вицепрезидент Майк Пенс в Полша, по случай 80-та годишнина от началото на Втората световна война, припомня агенция „Ройтерс“. Някога страна от Варшавския договор, днес Полша е важен съюзник на САЩ, коментира медията и допълва, че Конгресът на САЩ, който има крайната дума за финализиране на сделката, вече е уведомен за одобрението на държавния департамент.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани