Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

По повод Деня на Каталуния 600 000 души протестираха с искане за независимост

[post-views]

spain_catalan_independence_14328275С многохиляден протест каталунските сепаратисти отбелязаха празника на автономната си област. Около 600 000 души излязоха по улиците на Барселона и за поредна година декларираха искането си за независимост на Каталуния.

За седма пореден път Денят на Каталуния мина под знака на недоволството срещу Мадрид. Тази година обаче се забелязва значителен спад в подкрепата за независимостта на автономната област, а броят на демонстрантите е най-ниският регистриран откакто през 2012 г. местните сепаратисти въведоха традицията т.нар. Диада да се празнува с протести. Заедно с това, само няколко седмици преди края на процеса срещу лидерите на сепаратисткото движение разногласията между партиите, искащи независимост, и каталунското правителство се задълбочават.

„Много хора все още не могат да решат накъде да вървят, защото са и каталунци, и испанци и искат да си останат в Испания. За много хора като мен, който също съм и двете, случващото се в момента ме кара да се чувствам малко повече каталунец, но смятам, че ще има още по-широк отзвук, ако осъдят политическите затворници.“

Денят завърши с покачване градуса на напрежението пред сградата на местния парламент, след като протестиращи изгориха испанския флаг и се стигна до сблъсъци с органите на реда. Все пак демонстрациите бяха успешни, каталунците изразиха единството си и изпратиха ясно послание на Европа и света, заяви председателят на местния парламент Ким Торра.

Най-ново

Единична публикация

Избрани