Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Париж остана парализиран заради транспортна стачка

[post-views]
Париж остана парализиран заради транспортна стачка

vlakove-franciqСтачка на транспортните работници парализира Париж. Причина за недоволството е планираната пенсионна реформа в сектора. Протестът на служителите от обществения транспорт парализира френската столица и породи хаос в мрежата на метрото, която работеше на по-малко от 1/3 от капацитета си.

10 от общо 16 линии на метрото в Париж бяха напълно затворени, а режимът на работа на останалите беше силно нарушен. Останалите средства за транспорт също работеха с намален капацитет – линиите обслужваха само един от три автобуса, както и едва половината от трамваите. Спряха и част от регионалните влакове.

Общата дължина на колоните от автомобили в района на френската столица надхвърли 230 километра или двойно повече от обичайното за пиковите часове, съобщиха местните власти и призоваха пътуващите да търсят алтернативни методи за придвижване. Мнозина отидоха до работа с колело или пеша, а други предпочетоха да останат вкъщи.

Петъчната стачка е най-голямата във Франция от 2007 г. насам, а целта на синдикатите е ясно да покажат на правителството, че не одобряват пенсионната реформа на президента Макрон. Тя предвижда различните пенсионни схеми в страната да бъдат обединени в единна система, базирана на точки. Това означава увеличаване с близо 10 години възрастта за пенсиониране на транспортните работници, както и премахване на преференциалните пенсии, договорени за редица професии. Очаква се от понеделник към стачката да се включат още адвокати, служители на авиокомпании и медици.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани