Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Червен код за опасни валежи в Испания – пороите в южната част на страната взеха трета жертва

[post-views]
Бедствие в Индия – повече от 140 души загинаха при наводнения

navodnenie-Italy

Червен код за опасност заради валежите в Испания обявиха местните власти и наредиха евакуация на населението. Пороите, които заливат южната част на страната от началото на седмицата взеха третата си жертва. Мъж се оказал в капан в автомобила си в наводнен тунел в Алмерия, а по-рано двама братя бяха пометени от придошлите води на река в Албасете.

Поройните дъждове изкараха от коритата реките и наводниха почти цяла Южна Испания. Стихията бушува в провинциите Алмерия, Валенсия, Аликанте и Мурсия, както и на Балеарските острови.  Най-тежко засегнати са валенсианските градове Ориуела и Онтениенте, където бяха счупени рекордите за най-обилни валежи. В капан заради придошлата река Клариано остана едно българско семейство с 3 дъщери, съобщиха испанските медии. Десетки бяха евакуирани след като за броени часове паднаха над 300 литра на квадратен метър.

Хосе Родригес – кмет на Онтениенте:

„Говорим за около 50 души, които са изведени в безопасност в момент на безпрецедентна ситуация. Истината е, че според статистиката на валежите, която се води повече от 100 години, сме изправени пред най-обилните дъждове за последния век. Да кажем, че това доста усложни ситуацията ни.“

В Мурсия от домовете си бяха евакуирани повече от 400 души. Там също бяха отчетени сериозни щети, но за оценка на загубите все още е рано да се говори, заявиха местните власти.

Бедствието е с исторически мащаби. Критичната ситуация се дължи на антициклон. Феноменът е наречен „студена капка“ и е традиционно явление за западното средиземноморско крайбрежие в началото на есента. Очаква се през уикенда фронтът да продължи пътя си към Португалия и вече поотслабнал да донесе валежи в централните и южните части на страната.

Най-ново

Единична публикация

Избрани