Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Върховният съд в Лондон обсъжда законно ли е разпуснат британският парламент

[post-views]
В Германия арестуваха десен екстремист за смъртоносна атака преди три десетилетия

sudВърховният съд на Великобритания започва изслушванията във връзка с разпускането на парламента. Магистратите трябва да решат законно ли е оспорваното от опозицията решение на премиера Борис Джонсън да спре за повече от месец работата на депутатите.

Малко повече от месец преди крайния срок за излизане на Великобритания от Европейския съюз, сценарият за Брекзит без сделка, който според опозицията „Даунинг стрийт“ 10 се опитва да прокара чрез суспендирането на парламента, изглежда все по-вероятен. Въпреки тревожните прогнози на собственото му правителство за недостиг на храни и  дълбоки обществени сътресения премиерът Борис Джонсън заяви, че ще изчака “да види какво ще кажат съдиите“ преди да реши дали да върне депутатите на работа.

В първия ден магистратите ще изслушат адвокатите на ищците. В сряда думата ще има защитата на кабинета, а в четвъртък пред съда ще говори бившият премиер Джон Мейджър, както и други заинтересовани лица. Все още не е ясно кога ще се произнесе Върховният съд, но ако постанови  за незаконно временното затваряне на парламента, то той ще бъде свикан незабавно. Припомняме, че по-рано съдът в Единбург отсъди срещу премиера, а Висшият съд в Лондон заяви, че казусът не е влиза в неговата компетентност.

Най-ново

Единична публикация

Избрани