Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Над 20 жертви при 2 атентата в Афганистан – Талибаните поеха отговорност за нападенията

[post-views]
Покушение срещу вицепрезидента на Афганистан

Afganistan_talibaniТалибаните поеха отговорност за 2 самоубийствени атентата в Афганистан. Най-малко 24 души бяха убити, а повече от 30 други са ранени при експлозия в централната провинция Парван по време на предизборен митинг на президента Ашраф Гани. При сходно нападение в столицата Кабул бяха убити още трима души.

По-голямата част от жертвите са цивилни, сред които има жени и деца. На мястото на експлозията беше и президентът на Афганистан Ашраф Гани, който трябваше да се обърне към събралото се множество в главния град на провинция Парван – Чарикар, преди изборите на 28 септември. Той се  е измъкнал невредим при атаката, съобщиха от екипа му.

Местните медии съобщиха за общо 2 експлозии в страната в рамките само на няколко часа, осъществени със самоделни бомби, заложени под автомобили на службите за сигурност. След като поеха отговорност и за двете нападения талибаните заявиха, че техен боец е взел на прицел охраната на президента и органите на реда, които осигурявали обществения ред по време на събитието. Цел на атентатора-самоубиец в Кабул пък е била афганистанска военна база, допълни говорител на терористичната групировка.

Най-ново

Единична публикация

Избрани