Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Европарламентът одобри Кристин Лагард за шеф на ЕЦБ

[post-views]
Европарламентът одобри Кристин Лагард за шеф на ЕЦБ

Banque de France symposium in ParisЕвропейският парламент подкрепи кандидатурата на Кристин Лагард за председател на Европейската централна банка. Така тя се превръща в първата жена, която ще оглави важния пост, информира „Ройтерс“.

394 депутати гласуваха „за“, 206 – „против“, а 49 – „въздържал се“ на пленарната сесия на парламента в Страсбург. Гласуването беше формално.

„Кристин Лагард е отличен избор и тя има пълната ми подкрепа“, обяви чешки дясноцентристки депутат по време на дебата преди вота.

Лагард не присъства на обсъжданията, въпреки че беше поканена. Тя ще наследи Марио Драги от 1 ноември за период от 8 г.

Опитен преговарящ, който ръководи Международния валутен фонд, но с малък опит във валутната политика, Лагард беше кандидатирана за поста шеф на ЕЦБ от евролидерите през юли.

Бивш адвокат, разведена майка на две деца, Лагард беше финансов министър на Франция през 2007 г., а след това пое Международния валутен фонд от Доминик Строс-Кан, който беше принуден да се оттегли от поста заради секс скандал.

Лидерите на ЕС официално ще потвърдят Лагард на поста на редовната среща в средата на октомври.

Ивс Мерш от Люксембург е одобрен от Европейския парламент за заместник на шефа на Надзорния съвет на ЕЦБ с 378 гласа, срещу 230, 69 се въздържаха.

Източник: news.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани