Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Белгийски изтребители прихванаха руски самолет над Балтика

[post-views]
Предупреждение към Додик: самолети F-16 на САЩ прелетяха над Босна

f16Изтребители на НАТО от охранителна мисия на Алианса „Air policing“ са прихванали руски бойни самолети над Балтийско море. Това съобщиха от белгийските военновъздушни сили. Инцидентът е станал във въздушното пространство на Литва.

Натовските изтребители са били вдигнати под тревога във вторник над Балтийско море, за да прихванат руски бойни самолети, се казва в официално съобщение на белгийските ВВС. В операцията са участвали изтребители F-16 на белгийските, датските и полските ВВС, финландски F-18 и шведски “Грипен“.

При операцията са прихванати два стратегически свръхзвукови бомбардировача Ту-160, които могат да носят ядрено оръжие и два многоцелеви изтребителя СУ-27, съобщават от белгийските ВВС. Руските самолети са навлезли във въздушното пространство на НАТО без предварителен полетен план, след което са били съпроводени до границите на Алианса, се казва още в съобщението на белгийските ВВС.

Руската агенция ТАСС твърди, че четирите самолета са изпълнявали задача над неутрални води и след като са били прихванати са се върнали в базите си.

Малко след присъединяването на Латвия, Литва и Естония към НАТО през 2004 г., охраната на въздушното им пространство беше поета от Алианса, защото и трите държави нямат собствени ВВС.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани