Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Скандал заради снимка на Джъстин Трюдо избухна в разгара на предизборната кампания в Канада

[post-views]
Канада подкрепя членството на Швеция и Финландия в НАТО, заяви премиерът Джъстин Трюдо

trudo canada triudoВъв вихъра на расистки скандал се оказа канадският премиер Джъстин Трюдо само месец преди парламентарните избори в страната. Министър-председателят беше принуден да се извини за своя снимка от 2001 г., на която е боядисан в кафяво, след като противоречивото изображение се появи на страниците на авторитетното списание „Тайм.“

Преди близо 2 десетилетия, докато преподавал в частно училище, Джъстин Трудо избрал образа на Аладин за своя парти визия. На изображението настоящият канадски премиер позира като сикх – облечен с роба, с тюрбан на главата и боядисани в кафяво лице и ръце, за по-автентичен вид.

Джъстин Трюдо – министър-председател на Канада:

„През 2001 г., когато бях учител във Ванкувър, присъствай на празненство за края на годината, чиято тема беше „Арабски нощи“ и се маскирах като Аладин, с костюм и грим.

Поемам пълна отговорност за действията си. Не биваше да правя това. Трябваше да преценя по-добре, но не го направих. Беше нещо, което по онова време не беше проява на расизъм, но днес осъзнавам, че не е точно така и наистина много съжалявам.“

Въпреки поднесените извинения казусът може да се окаже сериозна пречка за Трюдо, чиято голяма цел е на 21 октомври да спечели подкрепата на избирателите на втори мандат. Още повече, че именно той заложи на прогресивната политическа линия като отличителен белег при управлението на Либералната партия.

Политическите опоненти на премиера използваха случая, за да го атакуват. Веднага след излизането на снимката в публичното пространство лидерът на консерваторите Андрю Шиър го обяви за негоден да управлява страната. Депутатът Джагмит Сингх, който е сикх по произход и оглавява лявоцентристката Нова демократическа партия, определи поведението на Трюдо като обидно и настоя той да отговаря за действията си.

Най-ново

Единична публикация

Избрани