Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Белгийски F-16 се разби във Франция – един от пилотите се омота около електропровод

[post-views]
Два белгийски изтребителя са били вдигнати по тревога заради сигнал за бомба на борда на китайски товарен самолет

f-16_Belgia VVSИзтребител F-16 на Белгийските ВВС се разби по време на учение във Франция. И двамата пилоти са успели да катапултират край град Лориан в западната част на страната. Единият от тях е омотал парашута си около високоволтов електропровод, съобщиха от Министерството на отбраната в Брюксел.

Пилотите са извършвали инструментален навигационен полет от белгийската военновъздушна база Флорен до френската военноморска авиобаза Лориан, когато самолетът им аварирал и се наложило да катапултират. Особено сложна е била операцията по спасяване на авиатора, увиснал на жиците на електропровод с напрежение от 250 хиляди волта, съобщиха френските медии. Той успешно е освободен от примката, а междувременно колегата му също е локализиран.

И двамата пилоти са живи и в добро здраве, съобщи командирът на Белгийските военновъздушни сили – генерал-майор Фредерик Вансина. С подкрепата на цялата ескадрила и висшето командване семействата на пострадалите отпътуваха за Франция веднага.

Самолетите F-16 влизат на въоръжение в Белгийската армия през 1983 г. и са модернизирани в съответствие със съвременните стандарти. Изтребителите се поддържат в изправност според указанията на производителя, заявиха от Министерството на отбраната в Брюксел. Военната прокуратура е започнала разследване по случая.

Най-ново

Единична публикация

Избрани