Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Транспортната комисия в ЕП отказа да изтегли пакета „Мобилност“

[post-views]
ЕП свали имунитета на двама депутати, те са свързани с корупционния скандал „Катаргейт“

ep european parlament

Транспортната комисия на ЕП отхвърли българската инициатива пакетът „Мобилност“ да бъде изтеглен от ЕК. Очаква се идната седмица ново гласуване на пакета, след което текста ще премине на етап тристранни преговори между европейските институции.

Изненадващо срещу българското предложение се обявиха 2/3 от членовете на комисията, като заседанието продължи по-малко от 10 минути. Решаващ глас имаха крайно-десните политически формации от Германия и Франция.

Евродепутатът от ЕНП Андрей Новаков, който внесе искането за изтеглянето на пакета, призна, че резултатът от заседанието е разочароващ.

След неуспешния вот българските евродепутати смятат, че оттук нататък е необходимо да се направят компромиси с някои искания, за да могат да се отстояват приоритетите за българските превозвачи. Според одобрените текстове  в пакета “мобилност“ шофьорите трябва да почиват извън кабината на камиона, да се връщат на всеки четири седмици в държавата на регистрация, а размерът на командировъчните да бъде колкото се плаща в държавата на командироване. Повече превозвачи смятат, че рестрикциите ще задушат малкия и среден бизнес, независимо че голяма част от приетите текстове в пакета са в полза на шофьорите.

Експерти коментират, че пакетът „мобилност“ няма да се приеме до началото на работата на новата ЕК на 1 ноември. До тогава обаче предстоят нови преговори между европейските институции, които трябва да намерят компромисно решение.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани