Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Военна болница–Сливен – традиции и обновление

[post-views]
Военна болница–Сливен –  традиции и обновление

полковник д-р Илиян КомитовИма вакантни места за лекари и медицински сестри
От 2013 г. началник на МБАЛ – Сливен, е полковник д-р Илиян Комитов. Той е роден на 09.12.1969 г. в Сливен. Завършил е медицина във ВМИ – Стара Загора, през 1995 г. Има придобити медицински специалности по инфекциозни болести в МУ – София, в база КИПТБ – ВМА, и обща медицина в Тракийски университет в Стара Загора, а също и специализация по здравен мениджмънт в СА „Д. Ценов” в Свищов. 
На служба в Българската армия е от 1994 г. За 24 г. в системата на военното здравеопазване последователно е заемал различни длъжности – началник на медицински пункт във военни формирования на армията, началник отделение във ВХЕИ – Сливен, към ЦВЕХ – ВМА, завеждащ кабинет в отделение за осигуряване на мисии на ВМОБР – ВМА – София,  лекар-ординатор в инфекциозно отделение на МБАЛ – Сливен, към ВМА, а от септември 2013 г. е началник на МБАЛ – Сливен, към ВМА. 
Има опит от три задгранични мисии на ISAF в ислямска република Афганистан, в които е участвал на различни длъжности през 2010 г., 2011 г. и 2012 г.

– С какво ще отличите настоящата 2019 г. за МБАЛ – Сливен, към ВМ? 
– През 2019 г. продължават обновяването на медицинската апаратура и текущите ремонти в МБАЛ – Сливен, към ВМА съгласно инвестиционната програма на ръководството на Военномедицинска академия. Получихме и въведохме в експлоатация нова стерилизационна уредба в болницата. Получихме и успешно използваме за качествена диагностика в гастроентерологията нова апаратура за гастроскопия и фиброколоноскопия. Това е приоритетна дейност за болницата.
– Има ли извършени ремонти?
– Беше извършен основен ремонт на отделението по анестезиология и интензивно лечение. Извършихме текущ ремонт в отделението по патология. 
– Какво очаквате в най-близко бъдеще за развитието на болницата? 
– През септември ще бъде монтиран и нов комбиниран графично-скопичен рентгенов апарат в отделението по образна диагностика, в което от две години функционира и нов компютърен томограф. Предстои текущ ремонт в болничната аптека и в консултативно-диагностичния блок.
– Какво е състоянието на сградния фонд и парковия район?
– Сградният фонд се нуждае от саниране. Обновихме изцяло осветлението в парковия район. Беше извършена и санитарна сеч в парковия район, който се нуждае от по-задълбочено почистване, за което сме потърсили и съдействие от община Сливен. Засаждаме и нови дръвчета. През есента ще има нова кампания по засаждане.
– От позицията на началник кое за вас е особено ценно? 
– Най-ценен е човешкият капитал – в лицето на лекарите, сестрите, медицинските работници. Благодарен съм, че тук работят добри специалисти. Това е област, в която има какво да надграждаме. Добре е да мотивираме младите медици да се присъединят към нас. Очевидно е, че има отлив и все по-малко са младите специалисти, които се завръщат.
– В МБАЛ – Сливен, има ли млади специалисти?
– Наскоро успешно се включиха към колектива от лекари и трима млади специалисти. 
– Има ли вакантни места за военни лекари и медицински сестри?
– Имаме обявени вакантни места за военни лекари и медицински сестри в медицинските пунктове на военните формирования, които са в щата на МБАЛ – Сливен, към ВМА.
– Каква е статистиката за 2018 г.?
– През 2018 г. в клиничните отделения на МБАЛ – Сливен, са лекувани 3179 пациенти, а в Консултативно-диагностичния блок са прегледани 11 866. По договор с НЗОК МБАЛ – Сливен, работи по 101 клинични пътеки и 8 амбулаторни процедури. По договор с НЗОК се работи и по извънболнична медицинска помощ от отделение по образна диагностика и кабинети по хирургия, гастроентерология, нервни болести и гинекология.
– МБАЛ – Сливен, има ключова роля в медицинското обслужване на войските в Югоизточна България. Имате ли ангажимент и към съвместни съоръжения – УП „Ново село”? 
– От 2015 г. целогодишно извършваме и медицинско осигуряване с медицински екип „Роля 1” на територията на съоръжението за съвместно използване на Предна оперативна база Ново село. През 2018 г. МБАЛ – Сливен, е участвала в осигуряването на 18 мероприятия с 47 екипа. 

 

Platinum Lion_17-18-19 1102Многопрофилна болница за активно лечение (МБАЛ) в Сливен (Военна болница) е съставна част от Platinum Lion_17-18-19 1020Военномедицинската академия. Нейните звена заемат стратегическа роля в медицинското обслужване на войските в Югоизточна България, а дългогодишният опит и добрите традиции са в основата на предлаганата квалифицирана и специализирана медицинска помощ. 
В МБАЛ – Сливен, се извършват амбулаторна и стационарна, лечебно-диагностична, медицинска и стоматологична помощ на заповядания военен контингент, както и експертизна дейност по отношение на временната неработоспособност и годността за военна служба. 
Успоредно с това болницата е отворена за граждани, нуждаещи се от болнично лечение за заболявания, по които болницата има сключени договори със Здравноосигурителната каса за лечение по клинични пътеки и Фондове за доброволно здравно осигуряване. 
Чрез инвестиционната програма на ръководството на ВМА успешно протича обновяване на медицинската апаратура и се извършват ремонти в МБАЛ – Сливен.
На 15 август Военна болница – Сливен, чества своя празник. В поздравителния адрес от ВМА се изтъква: „Традициите и духът на Военна болница – Сливен, са съхранени. А авторитетът и възможностите й растат с всяка изминала година. Базата и апаратурата непрекъснато се осъвременяват, към екипа се привличат отдадени, опитни и мотивирани професионалисти. Доверието на пациентите – и в униформа, и цивилни, е най-ценният капитал на болницата с близо 100-годишна история. А качествената медицинска грижа – принцип, с който медицинският екип не прави компромис. Ролята на МБАЛ – Сливен, към ВМА е безспорна в региона. Разположението й е ключово – от гледна точка на полигона „Ново село”, авиобазата в Безмер и пристанище Бургас. Ръководството на ВМА благодари на колектива в Сливен за професионализма и отдадеността, за упоритостта и позитивизма и хуманното отношение към пациентите. И пожелава на целия екип здраве, щастие и нови лични и професионални успехи!”
МБАЛ – Сливен, е наследник на създадената през 1892 г. III-та балканска дивизионна болница. Във връзка с Ньойския договор, според който се намалява числеността на българската армия, се налага и закриването на болницата през през 1921 г. Но само след около две години тя е създадена отново (15.08.1923 г.), съгласно поверително служебно писмо на Министерството на войната и този път е с наименование „Трета полкова болница” към 11-и пехотен полк – Сливен. 
С Указ на Цар Борис III (издаден на 13.12.1939 г.) за нуждите на войската болницата значително се разширява и от 1940 г. е преименувана в „Областна дивизионна болница”. През следващите две години се разкрива хирургическо отделение, малка лаборатория и рентгенов кабинет. По време на Втората световна война болницата формира две хирургически полеви болници и една дивизионна болница. След демобилизацията болницата остава на мирновременен щат като Трета дивизионна болница. 
До 1947 г. болницата се помещава в района на 11-и пехотен полк в сградата на Икономическия техникум.  По-късно е преместена в сегашната сграда, която е построена през 1944 –1945 г. От 2001 г. ББАЛ – Сливен, е структурно звено на ВМА – София. От 2009 г. се трансформира в МБАЛ – Сливен, към ВМА – София.

Валерия Тодорова​

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани