Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Британският Върховен съд се произнесе: Разпускането на парламента е незаконно

[post-views]
Британският Върховен съд се произнесе: Разпускането на парламента е незаконно

Britanski vurhoven sudРазпускането на парламента е незаконно, постанови Британският върховен съд. След като ясно подчертаха компетентността си по казуса, магистратите единодушно определиха решението на премиера Борис Джонсън като нищожно. Това означава, че на практика парламентът все още работи и единствено от ръководството и членовете на двете камари зависи кога ще се проведе следващото заседание.

Маневрата на „Даунинг стрийт“ 10 срещу парламента разклати основите на демокрацията в страната, заяви председателят на Върховния съд Лейди Хейл. 11 съдии оцениха законосъобразността на решението на Борис Джонсън, след като в рамките на няколко дни изслушаха аргументите и на двете страни. Според магистратите съветът към Кралицата да суспендира работата в пленарната зала възпрепятства парламента да изпълнява конституционните си функции „без разумно основание“. Затова  действията на премиера са недействителни и без правни последици.

Веднага след като научи решението на съда председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу настоя парламентът да се събере „незабавно“ и започна консултации с партийните лидери за свикване на извънредно заседание.

По-рано правителството обяви, че ще се съобрази с решението на съда, каквото и да е то. Междувременно от кабинета на министър-председателя заявиха, че все още обсъждат как да реагират на постановлението, а опозицията засили натиска за оставка на Борис Джонсън.

Бъкингамският дворец се въздържа от коментар по темата. Експерти припомнят, че Кралицата има изключително малка свобода на действие що се отнася до пророгацията на парламента и припомнят думите на нейни приближени, че „тя действа и винаги е действала според съветите на своя първи министър“.

Най-ново

Единична публикация

Избрани