Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Зелена светлина за преговорите по пакета „Мобилност“

[post-views]

magistralaТранспортната комисия на Европейския парламент даде зелена светлина за преговори по пакета „Мобилност“ със Съвета на ЕС и Европейската комисия. Решението идва седмица, след като Комисията отхвърли с голямо мнозинство предложението внесено от българските евродепутати, противоречивият пакет да бъде изтеглен.

След неуспеха да бъде изтеглен противоречивият пакет „Мобилност“, основната задача на българските евродепутати е да се опитат да отстранят някои от противоречивите клаузи в него. Една от тях предвижда връщането на водача и на превозното средство в страната-отправна точка на всеки четири седмици. Другата клауза се отнася за размерът на командировъчните да бъде колкото се плаща в държавата на командироване. Според превозвачи това ще убие малките и средни фирми.

Междувременно министърът на транспорта Росен Желязков заяви пред БНР, че ще се бори за отпадането на клаузата за връщането на камионите в страната на всеки 4 седмици, като се базира на въглеродните емисии, които такова действие би причинило.

Експерти коментират, че пакетът „Мобилност“ няма да се приеме до началото на работата на новата ЕК на 1 ноември.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани