Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Саудитският престолонаследник предупреди: Война с Иран ще срине световната икономика

[post-views]
Саудитският престолонаследник предупреди: Война с Иран ще срине световната икономика

saudi prestolonaslednik princ

Цените на петрола ще достигнат невъобразимо високи стойности, ако светът не действа активно за възпирането на Иран. За това предупреди саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман и подчерта, че евентуална война между Рияд и Техеран ще има невиждани последици. Заради нестабилността в региона и влошените показатели на страната агенциите понижиха кредитния рейтинг на Саудитска Арабия и така нанесоха тежък удар върху най-голямата арабска икономика.

Принц Мохамед заяви, че предпочита мирния подход, а не военните средства за потушаване на напрежението с Техеран, породено след атаките срещу основните петролни съоръжения на Рияд. В интервю за водеща американска телевизия той припомни, че Персийският залив е източник на 2 % от световните енергийни ресурси, а през региона се превърта 2 на сто от световния БВП. Спирането на всичко това ще доведе до колапс не само Саудитска Арабия и Близкия Изток, но и световната икономика, подчерта бин Салман.

Иран от своя страна оправда атаките като проява на законното право на самоотбрана на йеменските бунтовници хути. Техеран отново заплаши с тотална война. Определяйки обвиненията на Рияд като безпочвени допълни, че ще продължи да подкрепя съюзниците си в Йемен с всички „духовни и политически средства“.

Междувременно принц Мохамед коментира и друг казус, в който името му е замесено. Той пое отговорност за убийството на журналиста Джамал Хашоги, но категорично отрече да е поръчвал покушението или да е знаел за него предварително. Припомняме, че според експерти на ООН има убедителни доказателства за участието на престолонаследника в престъплението, извършено на 2 октомври миналата година на територията на саудитско консулство в Турция.

Най-ново

Единична публикация

Избрани