Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Финални залози: Борис Джонсън предложи окончателен план за Брекзит

[post-views]
Само девет процента от британците смятат Брекзит по-скоро за успех, отколкото за провал, сочи нова анкета

brexitФинални залози за Брекзит. Британският премиер Борис Джонсън отправи към Брюксел нов, „окончателен“ вариант за споразумение, в който предлага алтернатива на спорния предпазен механизъм. Европейската комисия веднага заяви, че внимателно и обективно ще разгледа предложението преди да излезе с официално становище.

Британският премиер Борис Джонсън представи предложението си на конференция на Консервативната партия в Манчестър.  Мнозина видяха в офертата тайна договорка с ирландските юнионисти. Новият текст на споразумението предвижда изменение на договорения от правителството на Тереза Мей предпазен механизъм.

В своята версия Джонсън го заменя с вариант, наречен „Две граници за четири години“. Според него Брекзит ще стане факт по план на 31 октомври с преходен период до края на следващата година. На 1 януари 2021 г. Великобритания ще напусне всички структури на ЕС. Същото ще направи и Северна Ирландия с уговорката, че запазва свободното движение на хора, стоки и услуги за още четири години – до 2025 г. След изтичането на този период Белфаст ще има правото да реши дали да продължи да спазва европейските регулации.

Това е компромис от наша страна, заяви Джонсън с надежда, че Брюксел също ще направи отстъпки. В противен случай, допълни премиерът, Великобритания няма да има друг избор, освен да напусне без сделка.

Най-ново

Единична публикация

Избрани