Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Габрово удари връх в кампанията „Бъди войник“

[post-views]
Габрово удари връх в кампанията „Бъди войник“

Мощната кампания „Бъди войник” на Министерството на отбраната удари истински връх в Габрово в сряда. Млади хора от града и цялата област бяха пристигнали специално заради показа на военна техника и нагледни материали за постъпване в армията. 
„Целта на кампанията е да покажем армията пред обществото и да обърнем вниманието на младото българско поколение към това, че има възможност и за такава професия. Това, че тук има толкова млади хора показва, че Габрово, както и много други краища на България отдавна не са виждали Българската армия, защото в цялата Габровска област има само едно военно формирование и то е на бригада „Логистика“. Хората харесват армията, но искат да видят и да пипнат“. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов, на официалната церемония по откриването на кампанията в Габрово. 

Проявите бяха наблюдавани и от заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, началника на Щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов, командира на 68-а бригада „Специални сили“ бригаден генерал Явор Матеев. „Отчитаме положителни резултати от кампанията „Бъди войник“. Има завишен интерес, а в някои от формированията имаме повече от двама души за едно място към момента. Много от конкурсите завършиха, но има и такива, които са в ход. В някои региони имаме повече желаещи да постъпят в армията. Като цяло отчитаме повишен интерес“. Това каза пред военните медии заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев. 

„Предстои ни да направим анализи на информационната кампания „Бъди войник“ и ще предоставим на министъра на отбраната обобщени данни. Разбира се и ще набележим мерки, как ще продължим. Ние ще останем активна страна в този процес. Ще решим, какво предстои в тази насока, след като си направим анализите“, каза заместник-началникът на отбраната. 

На площад „Възраждане“ в Габрово се състоя информационна борса за набиране на войници и матроси. В нея бяха представени Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, служба „Военна полиция“, Националната гвардейска част, Централно военно окръжие. На място присъстващите имаха шанса да се запознаят с възможностите, условията и сроковете за кандидатстване и постъпване на служба в Българската армия. В информационната борса участваха и представители на Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“ във Велико Търново, които разясняваха условията за прием във висшето училище.
Желаещите имаха възможност да видят образци на военна техника, въоръжение и екипировка от състава на 61-ва механизирана бригада. Военнослужещи от Специалните сили  по традиция демонстрираха действия по обезвреждане на терористи и извеждане на заложник, както и военни ръкопашни техники. Представителна рота от военния университет показа хватки с оръжие.

В кампанията се включиха и представители на национално дружество „Традиция“, които подредиха старинни оръжейни експонати. В Дома на културата „Емануил Манолов“ се състоя и традиционният концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили, представителния духов оркестър на Сухопътните войски и местни творчески колективи. 

В поредния град от информационната кампания на Министерството на отбраната „Бъди войник“ беше постигнат своеобразен връх. Обществеността на Габрово прояви наистина небивал интерес към показа. Стотици млади хора от Габрово, Севлиево и околните населени места разпитваха военнослужещите с интерес за всичко, което ги вълнува. „Така подбрахме графика на кампанията, за да може младите хора, когато са извън училище и когато нямат други занимания, да не ги търсим ние, а те да ни намират чрез тази кампания и концертите, които провеждаме. Стараем се да изпращаме наистина подготвени хора от военнослужещите ни, които да са мотивирани и да могат да представят всичко, което искаме да покажем пред обществеността“, каза още заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев. 

Дори и след края на динамичния показ на въоръжение и техника, присъстващите на площад пред общината в Габрово продължиха да коментират видяното и да разглеждат въоръжението и техниката, които участваха в статичния показ. Особено силен интерес присъстващите проявиха към демонстрациите на представителите на силите за специални операции. След като те направиха своето показно, младите хора ги разпитваха как са постигнали тези умения, интересуваха се от службата в този вид въоръжени сили и разговаряха с военнослужещите като със стари приятели. 

Каракачанов: Законопроектът за наборната армия е готов
„Законопроектът за доброволната военна служба е готов. Трябва да влезе в Министерски съвет“, каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов при откриването на информационната кампания на Министерството на отбраната „Бъди войник“ в Габрово. „Няма да скрия, че някои от министерствата са направили критични бележки, но ние ще ги вземем предвид“, посочи военният министър, като спомена конкретно Министерството на финансите. „Ще се съобразим с тези бележки, доколкото, разбира се, това не нарушава концепцията ни и ще внесем законопроекта за разглеждане“, заяви министър Каракачанов. 
„За да имаме отново наборна военна служба, трябва да има акт на Народното събрание. Аз съм привърженик на това да изпълним задачите, които са ни поставени по Конституция, така че всяко едно условие, което подобрява възможността да изпълняваме тези задачи, ние го приветстваме. Към момента сме фокусирани да стопанисваме по най-добрия начин това, което имаме. Целта ни е да привличаме млади хора за кадрови войници“. Това заяви пред журналисти в Габрово заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев. Той подчерта, че подкрепя военното обучение в училище и Щабът на отбраната е в тясна връзка с военните окръжия. Според него младите хора трябва да знаят повече за отбраната и за самоотбраната, както и малко повече за армията.

Генерал лейтенант Илиев: Все по-малко напускат армията

Габрово удари връх в кампанията „Бъди войник““ width=“225″ height=“300″ class=“size-medium wp-image-162643 wp-caption alignleft“ title=““ style=““ />Младите хора и бъдещи войници имаха възможност да се докоснат до въоръжението и техниката, които бяха представени в Габрово <br />
Заместник-началникът на отбраната заяви, че значително е подобрена и системата за явяване на медицински прегледи. Преди кандидатите се явяваха само в София, а сега вече това се прави и във Варна, и в Пловдив. Стан ясно, че в ход е процедурата и в останалите две болници – в Сливен и в Плевен, където също ще могат да се правят медицински прегледи. 
По същия начин стои и процедурата по отчитане на психотеста, който се провежда за кандидатите за войници. Той се извършва в поделенията едновременно с изпита по физическа подготовка и тестовете за интелигентност. 

„Това са все мерки, които бяха направени тази година и които значително подобряват процеса. Там където има няколко малки поделения, ние ги окрупнихме и един командир провежда конкурса за всички останали, като така се съкращава времето, а и се пести ресурс“, подчерта генерал-лейтенант Илиев. 

Нова база вдига духа във Враца
Във Враца имаме разположен механизиран батальон от състава на бригадното командване, което е част от Сухопътните войски. Ремонтът на поделението е свързан с кампанията „Бъди войник“. Това е една от мерките за повишаване на окомплектоваността на личния състав в Българската армия. Едновременно с това работим и по още няколко направления. Първото е повишаване на нивото на индивидуалната екипировка на личния състав, второто е подобряване на условията, в които живеят нашите военнослужещи и на трето място е подобряване на условията, когато се изпълняват задачи на поле“. Това каза заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов при откриването на кампанията на Министерството на отбраната „Бъди войник“ във Враца. 

Специалните умения, които бяха демонстрирани във Враца, накараха публиката да изпадне в захлас. Фото:Николета Райдовска
Специалните умения, които бяха демонстрирани във Враца, накараха публиката да изпадне в захлас. Фото:Николета Райдовска
Той подчерта, че се ремонтират три основни сгради в поделението във Враца, като реконструкцията на едната от тях е във финален етап. Втората е на ниво около 50%. При третата ремонтът също се движи доста добре.
Стана ясно, че това е само малка част от ремонта, който ще се извърши в батальона във Враца. Действа изключително амбициозна програма на Сухопътните войски, според която ремонтите ще се реализират на два етапа. Това е първата част от ремонта. Втората част ще обхване двете основни сгради, в които се изпълняват основните задължения на личния състав. Целта е в края на следващата година районът да придобие приветлив вид. 
„В момента се извършва прегледът на отбраната. В Командването на Сухопътните войски сме амбицирани да увеличим, и то значително, личният състав във Враца, не само на това формирование, което в момента е развърнато, но и да се развърнат нови такива. Предстоят да се направят много разчети на базата на бъдещите оперативни способности, които трябва да притежава Българската армия. Това, което в момента съществува като личен състав във Враца, на базата на прегледа на отбраната, в никакъв случай няма да бъде по-малко, но той ще бъде увеличен. 
Когато е закрит предишният батальон във Враца са били изгубени способностите на стрелбището, което е обслужвало батальона. През годините, когато не е имало военно формирование са допуснати строежи и в момента предишното стрелбище не отговаря на изискванията за провеждане на огнева подготовка“, подчерта бригаден генерал Цолов, който отговори на въпроси от местни журналисти. 
Кампанията „Бъди войник“ от гледна точка на Сухопътни войски е разглеждана в три основни направления. Първото е да се повиши информираността на хората от населените места, за да направят те информиран избор, че това може да бъде тяхната професия. Градовете се разделят в две направления – първото е градове, където има развърнати военни формирования. В градовете, където няма развърнати формирования, се показва техниката, за да се привлекат хората и да се събуди любопитството им. На второ място кампанията се разглежда от гледна точка на поставянето на Сухопътни войски във фокуса на общественото внимание. 
На трето място Сухопътните войски разглеждат кампанията „Бъди войник“ от гледна точка на патриотичното възпитание на подрастващите. „През последните 140 години българското училище и Българската армия са стожери на патриотичното възпитание на младите хора и ние се отнасяме изключително сериозно и към тази част от нашите задачи“, подчерта заместник-командирът на СВ. 
По думите му, кампанията „Бъди войник“ не бива да се разглежда извън всички останали мерки, които се предприемат от ръководството на МО. „Във Враца е едно от поделенията, в които дадохме за тестване част от бъдещата индивидуална екипировка на Сухопътни войски по време на учението в Сърбия през юни. Личният състав тогава беше с тази екипировка и отзивите бяха изключително добри“, каза още бригаден генерал Цолов. 

Специалните сили показват бърза стрелба

Специалните сили демонстрираха обезвреждане на терорист
Специалните сили демонстрираха обезвреждане на терорист
„Ние участваме в кампанията „Бъди войник“ навсякъде и задължително с така наречените щандове към информационните борси и винаги се стремим, наред с информационната кампания, която представяме за Силите за специални операции, навсякъде да имаме момчета или момичета, облечени като снайперисти, разузнавачи, парашутисти. Представяме и въоръжението си. Така правим кампанията малко по-разнообразна – не само да се разяснява службата, но и да се демонстрират умения“. Това каза специално за вестник „Българска армия“ бригаден генерал Явор Матеев – командир на 68-ма бригада „Специални сили“. 
Специалните сили участват в много градове и демонстрират  способности. Показват се стрелкови умения и то най-вече по динамична, специална стрелба, различни упражнения. Използват симулационни и маркиращи боеприпаси, за да е безопасно изпълнението. Изпълняват се предимно упражнения, характерни за Силите за специални операции. Демонстрират се и умения – част от мисиите на специалните сили при обезвреждане на терористи. „Демонстрират се бойни изкуства и бойни техники, които нашите момчета и момичета владеят на доста високо ниво. Надяваме се тази кампания на Министерството на отбраната да даде резултат и младите хора да се запалят по военната професия и да дойдат в армията“ каза още бригаден генерал Явор Матеев. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани