Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Български джойнт венчър иска да доставя новите бойни машини

[post-views]
Български джойнт венчър иска да доставя новите бойни машини

19 02 самарм самелАвтор: Димитър Илиев
Базираният в Самоков джойнт-венчър „Самарм“ между българските компании „Самел-90 и IAG (International Armored Group) иска да участва в конкурса за доставка на бойна машина на пехотата на Министерството на отбраната.

19 03 патрия
Бойната машина на пехотата Patria 6×6 дебютира в София по време на Международната конференция "Бронирани машини – Източна Европа", която се проведе в столицата. Изложената машина предизвика силен интерес. Patria 6х6 може да побере тричленен екипаж и до десет войника.
„В чужбина сме представени много добре, а в България никой не ни обръща внимание“, заяви изпълнителният директор на „Самел-90“ Петър Георгиев. Той се учуди, че в искането за оферти е записано, че поканените чуждестранни участници трябва да работят с държавната компания ТЕРЕМ. „3 от 4-те компании, с изключение на германската, поканени за процедурата, вече дойдоха в „Самарм“ и се интересуваха от оферти за производство на машините за спомагателни нужди, както и от други услуги, които може да предложи дружеството. Защо трябва да даваме поръчката на чужди компании, а те след това да ни подхвърлят трохи, вместо да е обратното. Така чуждите деца ще ядат шоколад, а за нашите няма да има и парче хляб“, попита Георгиев.

Според него на българската отбранителна изложба „Хемус 2018“ „Самарм“ е представило 3 модела машини, и за година и половина оттогава никой от МО не е посетил завода на компанията, който е на 55 километра от София.

В създаденото преди май миналата година дружество „Самарм“, в досега изградените цехове в Самоков са произведени 4 модела машини 4х4 и 6х6 на базата на шасита на Форд, Ивеко и Татра. Вече има и първи външен клиент – за 9 месеца през 2019 г. за швейцарска компания са произведени 35 машини 6х6 за нуждите на белгийската армия, заяви собственикът на IAG инж. Антон Стефов.
 

Най-ново

Единична публикация

Избрани