Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Курц спечели вота в Австрия

[post-views]
Курц спечели вота в Австрия

1177824998Консервативната Австрийска народна партия (АНП) на бившия канцлер Себастиан Курц спечели убедително произведените в неделя предсрочни парламентарни избори в Австрия с 37.5 процента от гласовете. АНП е увеличила своя резултат с 6 пункта от предишните парламентарни избори в Австрия, през 2017 г.
Австрийската социалдемократическа партия (АСДП) остава далеч назад втора с 21,2 процента. Социалдемократите не успяха да извлекат полза от скандала „Ибисагейт“ и загубиха 5 процента спрямо 2017 г., регистрирайки най-слабия резултат в своята история. На трето място е крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС) с 16,2 процента. Тя очаквано се срина след скандала „Ибисагейт“, като загуби цели 10 пункта.
Зелените са четвърти с 13,8 процента. Проучвания показаха, че околната среда е най-важният въпрос за австрийците, и екологичната партия увеличи подкрепата си с над 10 пункта спрямо предишните избори, когато изобщо не влезе в парламента.
На пето място със 8,1 процента остава либералната партия „Нова Австрия“ (НЕОС), която също подобрява резултата си. „Листа Петер Пилц“ получава само 2 процента и не преодолява 4-процентовата бариера за влизане в долната камара на австрийския парламент. Така в новия състав на Националния съвет отново ще има пет партии, като Зелените ще бъдат на мястото на „Листа Петер Пилц“.
Предстоят трудни и дълги преговори за формиране на правителство като Курц вероятно ще се опита да договори коалиция с двете по-малки партии в парламента – зелените и НЕОС.            (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани