Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Опозицията в Косово – големият победител на парламентарните избори

[post-views]
Опозицията в Косово – големият победител на парламентарните избори

Kosovo_izbori

Нова политическа ера в Косово. Това са най-често срещаните коментари след победата на двете опозиционни партии на парламентарните избори в неделя. Според предварителните резултати първа политическа сила ще е националистическата партия „Самоопределение“, следвана от “Демократическата лига на Косово“.

Вотът се смята за поражение за бившите командири от „Армията за освобождение на Косово“, които управляват страната повече от десетилетие. Тяхната Демократическата партия от водеща политическа се класира трета с едва 11 процента.

Така битката за първото място ще е между националистите от партията „Самоопределение“ и Демократическата лига, които според 80 процента от преброените бюлетини, печелят съответно 26 и 25 на сто от гласовете.

Малко преди вота политическите ръководства и на двете партии обявиха, че са постигнали принципно споразумение да управляват в коалиция.

И при този вот в центъра на предизборния дебат се оказаха двете най-наболели теми – подписването на мирно споразумение със Сърбия, което може да утъпка пътя на  младата балканска държава в ООН, както и изкореняване на ширещата се корупция.

Тези избори са четвъртите след като Косово обяви независимост през 2008 г. от Сърбия. Те бяха свикани след като премиерът Рамуш Харадинай подаде оставка през юли, тъй като бе призован да свидетелства по дела за военни престъпления пред нов международен трибунал в Хага.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани