Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕП одобри новия върховен представител – Жозеп Борел застава начело на европейската дипломация

[post-views]
ЕП одобри новия върховен представител – Жозеп Борел застава начело на европейската дипломация

BorelКомисията по външни работи в Европейския парламент одобри новия върховен представител на Съюза за външна политика и отбрана. Изслушването на испанеца Жозеп Борел премина безпроблемно. От депутатите той получи зелена светлина да заеме и поста заместник-председател на Еврокомисията, който ще работи под мотото „По-силна Европа в света“.

С явяването си пред евродепутатите доскорошният външен министър на Испания Жозеп Борел успя да предизвика сензация, заявявайки, че първото му работно посещение начело на европейската дипломация ще бъде в Прищина. Това е една от най-деликатните теми, които поставяха под въпрос успеха на номинацията му в екипа на Урсула фон дер Лайен, тъй като Мадрид категорично отказва да признае независимостта на Косово.

Жозеп Борел – номиниран за върховен представител на ЕС:

„Разминаваме се по отношение на признаването, но сме единодушни за ангажимента си. И едно нещо е ясно – Косово и Сърбия трябва да постигнат споразумение. Това е изключително важно и ще направя всичко по силите си, за да постигна този приоритет. Всъщност, първото ми пътуване ще бъде до Прищина.“

Както и останалите членове на новата Еврокомисия, Борел трябваше да отговаря на трудни въпроси относно личните си активи. Испанецът трябваше да обясни случаи с конфликт на интереси, принудителната му оставка като университетски преподавател и наложената му глоба от 30 хиляди евро за злоупотреба с вътрешна информация при продажбата на акции. Пред евродепутатите той изрази готовност да се освободи от активите си, за да избегне бъдещи проблеми.

Новият върховен представител по външна политика и отбрана подчерта заплахата, която дебне от Изток и настоя за запазване на санкциите срещу Русия. Като първи дипломат на ЕС той не се поколеба да поиска извинение за коментарите си в миналото по отношение на американските индианци.

 

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани