Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Меркел поставя условия за Брекзит: Няма сделка, без Северна Ирландия в митническия съюз

[post-views]
Ангела Меркел се оттегли от лидерския пост на партията си

merkelСделката за Брекзит е на практика невъзможна, освен ако Великобритания не реши да остави Северна Ирландия в единния митнически съюз. Това е заявила германският канцлер Ангела Меркел в телефонен разговор с британския премиер Борис Джонсън. Подробности какво са обсъдили двамата лидери разкриха от „Даунинг стрийт“ 10, докато от кабинета на канцлера отказаха да коментират конфиденциална информация.

Ангела Меркел ясно е подчертала, че ако Германия иска да напусне ЕС това не би създало проблеми, но в случая е наложително свободният търговски режим със Северна Ирландия да се запази завинаги и в пълен мащаб. По повод предложението на Лондон германският канцлер смята още, че Брюксел има право на вето и върху излизането на Великобритания от митническия съюз, твърдят от „Даунинг стрийт“ 10.

Междувременно председателят на Европейската комисия Доналд Туск предупреди Борис Джонсън, че тук залогът не е спечелването на някаква „глупава игра на взаимни обвинения“. На риск е изложено както бъдещето на Европа и Обединеното кралство, така и сигурността и интересите на гражданите им.

Шотландският първи министър Никола Стърджън определи ситуацията като опит да се прехвърли вината за „фиаското“ Брекзит, а съдът в Единбург разглежда възможността да изпрати писмо до Брюксел. Магистратите смятат да поискат удължаване на срока ако Джонсън не стори това при липсата на сделка до 19 октомври.

Най-ново

Единична публикация

Избрани