Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тръмп се закани на Турция

[post-views]
Тръмп нахока шефовете на разузнаването в САЩ

Donald Trump-2

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да унищожи икономиката на Турция, ако Анкара „прекрачи граници“ в Сирия. Заканата дойде ден след изненадващото решение на Белия дом да изтегли американските военни от североизточните части на Сирия. Това на практика отвори пътя за подготвяната от месеци турска военна операция срещу кюрдите, които до скоро имаха пълната подкрепа на САЩ.

„Както и преди съм заявявал и нека само да повторя, ако Турция направи нещо, което аз, в огромната си и недостижима мъдрост, сметна за прекрачване на границата, напълно ще унищожа и залича икономиката на Турция (правил съм го и преди)“, написа  Доналд Тръмп в социалната мрежа „Туитър.“

Решението на президента да изтегли американските военнослужещи разположени в североизточна Сирия по границата с Турция, предизвика остри реакции. Сенатори от Републиканската партия, както и топ военни се разграничиха от решението на Тръмп. От Пентагона обявиха в прав текст, че не подкрепят турската операция.

Кюрдите, подпомагани от САЩ, изиграха ключова роля в разгрома на джихадисткото движение ИДИЛ в Сирия. Те определиха решението на Белия дом като – цитирам „нож в гърба“.

Междувременно Турция обяви, че е завършила подготовката за военната операция в Североизточна Сирия. Анкара за пореден път посочи, че основната й цел е да прогони терористите, включително и кюрдските милиции от границата си и да създаде безопасна зона. Това ще позволи на около 2 милиона сирийци да се върнат в родината си.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани