Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ракетата Протон-М излита на своята последна (засега) комерсиална мисия

[post-views]
Ракетата Протон-М излита на своята последна (засега) комерсиална мисия

proton-rocket-launch-padДнес, 9-ти октомври в 13:17 ч. българско време, от космодрума Байконур в Казахстан ще излети руската тежкотоварна ракета „Протон-М“. Ракетата ще изведе в космоса спътниците Eutelsat 5 West B и Mission Extension Vehicle – 1. Първият от тях е конструиран съвместно от американската компания Нортроп Груман и европейския аерокосмически гигант Еърбъс, а вторият – изцяло от Нортроп Груман. MEV-1 е особено интересна мисия, защото целта ѝ е да обслужва геостационарни спътници и да им удължава експлоатационния период с пет години.

Изстрелването на „Протон-М“ ще включва горна степен „Бриз-М“ и ще продължи над 15 часа.

В продължение на над две десетилетия руските ракети „Протон“ извозваха западни спътници и бяха основен генератор на пари за руската космическа индустрия. Това рязко се промени през последните години поради появата на частни американски компании като СпейсЕкс и Рокет Лаб, които имат собствени и по-евтини ракети от „Протон“, както и поради честите аварии на руските ракети и съпътстващите ги повишения на цените за застраховки.

Днешният полет е първият комерсиален за ракетата след две години прекъсване и понеже други договори не са сключени, се очертава и да е последният такъв.

Източник: Космос.бг

Най-ново

Единична публикация

Избрани