Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Високо отличие за етиопския премиер – получи Нобеловата награда за мир за 2019 г.

[post-views]
Стига насилие, време е за мир – Нобеловите лауреати за мир призоваха за действие

eto-imenata-na-nositelite-na-nobelovata-nagrada-za-mir-261419Етиопският премиер Абий Ахмед е тазгодишният лауреат на Нобеловата награда за мир. Политикът е отличен за усилията си да постигне мир и международно сътрудничество и особено за ключовата си инициатива за решаване на граничния конфликт със съседна Еритрея.

Абий Ахмед е удостоен с Нобеловата награда за мир заради усилията си да насърчава помирението, солидарността и социалната справедливост. Отличието, допълниха от Нобеловия комитет, е признание и за всички, които неуморно работят за мира, както в Етиопия, така и в целия Източен и Североизточен регион на Африка.

43-годишният етиопски премиер дойде на власт през април миналата година в разгара на масови протести срещу предходния авторитарен режим. За кратко време той въведе важни реформи, които дадоха на сънародниците му надежда за по-добър живот. Той е човекът, който даде началото на демократизацията на страната и сложи край на години враждебност и една война, която отне повече от 70 хиляди живота.

Абий Ахмед направи мира възможен и макар да има още много работа, усилията му заслужават признание и подкрепа точно сега. Така Норвежката академия обоснова решението си и продължи традицията да присъжда отличието на държавни глави с ключова роля за прекратяването на конфликти. Така стана и преди три години, когато наградата получи колумбийският президент Хуан Мануел Сантос, който спря половинвековната гражданска война в страната си.

Най-ново

Единична публикация

Избрани