Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сделката за Брекзит е възможна – Великобритания и Ирландия сближиха позициите си

[post-views]
Има принципен текст за Брекзит

brexit

Сделката за Брекзит е възможна, заяви ирландският премиер Лео Варадкар след среща с британския си колега Борис Джонсън. И двамата останаха доволни от конструктивния си разговор и изразиха надежда в крайна сметка да има споразумение. Председателят на Еврокомисията Доналд Туск също обяви, че е получил „обещаващи сигнали“, а главният европейски преговарящ Мишел Барние призова за търпение  и сравни Брекзит с изкачване на планина.

И двете страни са дълбоко убедени, че споразумението е във всеобщ интерес, се казва още в съвместното комюнике. Срещата продължи повече от 3 часа и беше последен шанс двамата лидери да излязат от патовата ситуация около Брекзит. Ирландският премиер Лео Варадкар, който многократно е споделял трудностите в сближаването на позиции между Дъблин и Лондон, подчерта, че е обнадежден след разговора си с Борис Джонсън.

Лео Варадкар – министър-председател на Ирландия:

„Имахме много ползотворна среща с премиера и екипа му… много позитивна и обещаваща. Виждам път напред към споразумение в следващите седмици. Надявам се, че постигнатото днес ще е достатъчно за възобновяване на преговорите в Брюксел.“

Френският президент Еманюел Макрон от своя страна изрази скептична позиция по темата и подчерта, че пробив ще има само ако британското правителство действа по приемлив за всички начин. В противен случай, Лондон ще трябва да понесе отговорността си, допълни държавният глава.

Междувременно в Брюксел преговорите продължават в рамките на екипите, ръководени съответно от Мишел Барние и министъра за Брекзит Стивън Баркли. Те трябва да са готови с решение до срещата на върха следващата седмица. Припомняме, че ако до 19 октомври излизането на Великобритания от ЕС не бъде договорено, Борис Джонсън ще бъде принуден да поиска ново удължаване на срока.

Най-ново

Единична публикация

Избрани