Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Столтенберг призова Анкара към сдържаност в Северна Сирия

[post-views]
НАТО се стреми да установи военната си подкрепа за Украйна на дългосрочна основа, на минимално ниво от 40 млрд. евро годишно, каза Столтенберг

NATO Secretary General Jens Stoltenberg

Турция има легитимни опасения въз връзка със сигурността в Северна Сирия, но Анкара трябва да демонстрира сдържаност. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след срещата си с турския външен министър Мевлют Чавушоглу в Истанбул. Визита на Столтенберг дойде броени дни, след като турската армия започна мащабна военна офанзива срещу кюрдите в Североизточна Сирия.

На съвместна пресконференция в Истанбул с турския външен министър Мевлют Чавушоглу Столтенберг открои важността на Турция като член на НАТО. Той изтъкна, че нито една страна членка на Алианса не е страдала толкова много от терористични атаки и не е била изложена на нестабилността и насилието в Близкия Изток, като Турция. Столтенберг обаче подчерта, че е изразил притесненията си от ново „дестабилизиране на региона, увеличаването на напрежението и човешките страдания заради турската военна операция в Северна Сирия.

 Йенс Столтенберг – генерален секретар на НАТО:

„Турция има легитимни опасения във връзка със сигурността в Севе – ДАЕШ. Преди няколко години те контролираха обширни области в Ирак и Сирия. Работейки заедно, като глобална коалиция, освободихме всички тези територии и милиони хора. Този напредък не трябва да бъде застрашен.“

Операцията на Анкара „Извор на мира“ в Северна Сирия продължава да не се радва на стабилна международна подкрепа, включително и в  НАТО. Повечето страни-членки са разединени по темата. Испания дори заплаши да изтегли противоракетните си системи „Пейтриът“, разположени във военновъздушната база Инджирлик, ако Турция не прекрати военните действия срещу кюрдите в Сирия. Една от причините за това е, че докато Анкара смята кюрдите в Сирия за терористи, отрядите им за народната защита, подпомагани от САЩ изиграха ключова роля в разгрома на т.нар Ислямска държава.  На фона на призивите за сдържаност военната операция Турция навлезе в третия си ден с още по-интензивни боеве и съобщения за жертви. Засега се оправдават и опасенията на ООН, че операцията ще доведе до хуманитарна катастрофа, след съобщения за нова бежанска вълна. По различни оценки над 60 хиляди души са напуснали домовете си заради офанзивата.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани