Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

100 години затвор за каталунските сепаратисти – Върховният съд в Мадрид издаде окончателна присъда

[post-views]
100 години затвор за каталунските сепаратисти – Върховният съд в Мадрид издаде окончателна присъда

catalunia protest

Между 9 и 13 години затвор за каталунските сепаратисти, постанови Върховният съд на Испания. 12-те лидери на движението за независимост бяха осъдени за противодържавна дейност, злоупотреба с публични средства и неподчинение. Решението на магистратите предизвика обществено недоволство и серия протести по улиците на Барселона.

9 от общо 12-те обвиняеми получиха ефективни присъди за организирането на референдума за независимост на Каталуния през октомври 2017 г. След 2 години в следствения арест и десетки изслушвания те бяха осъдени на близо 100 години затвор за подбуждане към размирици и финансови злоупотреби. Най-тежка е присъдата на бившия вицепремиер на автономната област Ориол Жункерас. Той ще лежи 13 години, въпреки че прокуратурата настояваше той да  остане зад решетките четвърт век.

Останалите трима подсъдими бяха признати за виновни само за неподчинение и това не предполага връщането им под стража след като преди време бяха пуснати под гаранция. В крайна сметка всички наказания се оказаха много по-леки от очакваните заради отпадането на най-тежкото обвинение – в бунт.

Бившият каталунски премиер Карлес Пучдемон и шестима негови приближени, които успяха да избягат в чужбина, не попаднаха под ударите на правосъдието. Затова часове след издаването на присъдите, Прокуратурата успя да издейства от Съда да активира отново международните заповеди за ареста им.

Решението на магистратите предизвика лавина от гневни реакции в областта, а в основните градове бяха организирани масови демонстрации с искания за независимост и свобода на осъдените.   

Най-ново

Единична публикация

Избрани