Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Заради операция „Извор на Мира“ САЩ наложиха санкции на Турция

[post-views]
Доналд Тръмп заплаши Турция заради кюрдите в Сирия

Donald-ErdoganСАЩ наложиха санкции на Турция, заради продължаващата военна операция в Североизточна Сирия. В телефонен разговор американският президент Доналд Тръмп е настоял пред турския си колега Реджеп Ердоган за незабавното спиране на огъня. Това  заяви вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, който в близките дни се очаква да посети региона.

Американските санкции засягат министерствата на отбраната и на енергетиката, както и трима министри. Авоарите им се замразяват и ще имат забрана за достъп до САЩ. Американският президент Доналд Тръмп написа в „Туитър“, че администрацията му готви още наказателни мерки, които включват увеличаването на ставките за турската стомана с 50 процента, както и прекратяване на преговорите за търговското споразумение с Турция в размер на 100 милиарда долара. Предупреждение за затягане на санкциите дойде и от вицепрезидента на САЩ Майк Пенс, който за пореден път заяви, че Америка никога не е давала зелена светлина на Турция да започне военна операция срещу кюрдите в Сирия.

Майк Пенс – вицепрезидент на САЩ:

„САЩ искат от Турция да сложи край на инвазията си, да наложи прекратяването на огъня, да започне преговори с кюрдите в Сирия и да сложи край на насилието.“

Според анализатори американските санкции са твърде ограничени и идват твърде късно, за да спрат турската военна офанзива в Североизточна Сирия. Припомням, че Анкара започна операция „Извор на мира“ броени дни след решението на американския президент Доналд Тръмп да изтегли военните си от региона. То беше осъдено, като предателство срещу кюрдите, които изиграха ключова роля при разгрома на терористите от ИДИЛ. Освен САЩ, ЕС и НАТО също се обявиха против турската операция, независимо от твърденията на Анкара, че основната й цел е да създаде 30км безопасна зона по южната си граница, в която да разсели близо 2 милиона сирийски бежанци. На фона на критиката и санкциите турският президент Реджеп Ердоган изглежда твърдо решен да постигне военните си цели. Ситуацията в Сирия може допълнително да се обърка след като кюрдите подписаха споразумение със доскорошния си враг – сирийското правителство, което вече изпрати войски в районите под кюрдски контрол. При един директен сблъсък между турската и сирийската армия има голяма вероятност да се въвлече и НАТО, след като Анкара намекна, че може да активира чл. 5 от устава на Алианса.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани