Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Турската офанзива в Сирия: Останаха малко места за бягство

[post-views]
Русия остави над 4 милиона сирийци без достъп до хуманитарна помощ

SiriaОтново десетки хиляди сирийци бягат, повтаряйки кошмара с набързо стегнат багаж, задръстени от трафик шосета и несигурна съдба. Семейства, които само преди няколко години са избягали от яростните атаки на „Ислямска държава“ (ИД), сега бягат от турската офанзива срещу същите кюрдски бойци, победили екстремистката група. САЩ, които работеха рамо до рамо със сирийските кюрди, се отдръпнаха настрана и изоставиха своите съюзници.

Сега цивилните отново са обърнати в бягство, но този път има още по-малко места, където да отидат. Северната граница с Турция е затворена, лагерите за вътрешно разселени лица са препълнени, а вражески сили, вкл. непобедени бойци от ИД, са в готовност да се надигнат и да се възползват от хаоса. Останаха малко места за бягство.

В продължение на месеци Турция заплашваше с мащабна операция, но се въздържаше отчасти заради съпротивата на САЩ срещу нанасянето на удар по кюрдските съюзници на Вашингтон. Тези опасения сякаш се изпариха в края на миналата седмица, когато президентът Доналд Тръмп каза, че иска да извади Америка от „глупавите безкрайни войни“ и така даде зелена светлина на турския президента Реджеп Тайип Ердоган, като започна изтегляне от граничните постове на част от над хилядата американски войници, базирани в Североизточна Сирия за борбата срещу ИД.

Това решение бе нашироко осъдено от демократи и мнозина републиканци, вкл. някои близки съюзници на Тръмп. Непостоянният Тръмп и преди е променял становищата си за Сирия и може да се намеси в опит да спре операцията, ако насилието ескалира. Но е възможно също Турция да направи опит да елиминира Сирийските демократични сили веднъж завинаги, като пренесе сраженията навътре в Сирия.

В готовност са и силите, лоялни на сирийския президента Башар ал Асад, който многократно се е заканвал да установи под своя контрол цялата страна.

Източник:  БТА

Най-ново

Единична публикация

Избрани