Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

EК: България постигна напредък, но няма решение за прекратяване на механизма

[post-views]
EК: България постигна напредък, но няма решение за прекратяване на механизма

Borisov-Zan-Klod EUБългария е изпълнила ангажиментите, поети към момента на присъединяването й към ЕС. Това се казва в последния мониторингов доклад на Еврокомисията, който следи за напредъка в борбата срещу корупцията, върховенството на закона и свободата на медиите. Комисията публикува докладите за България и Румъния. В документа обаче няма решение за прекратяване на наблюдението.

За България може да бъде отменен Европейският механизъм за сътрудничество и проверка, се разбира от двата доклада. Това може да стане, ако зелена светлина дадат  евролидерите и Европарламентът.

Комисията е на мнение, че напредъкът на България по механизма е достатъчен за изпълнението на ангажиментите на страната, поети към момента на присъединяването й към ЕС. Необходимо е България да продължи да работи последователно за превръщането на отразените в доклада ангажименти в конкретно законодателство и за трайното му изпълнение. България трябва да наблюдава трайното изпълнение на реформите чрез новосъздаден съвет, който ще действа след приключване на наблюдението

Председателят на комисията Жан-Клод Юнкер припомни как още в началото на мандата си е заявил, че иска мониторингът да приключи при тази Комисия. Разбира се, осъществяването на тази амбиция винаги е зависело от изпълнението на всички изисквания в областта на съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност“, подчерта още той.

 Комисията отбелязва по-специално ангажимента на българското правителство да се въведат процедури за отговорността на главния прокурор и защита на независимостта на съдебната система в съответствие с препоръките на Венецианската комисия. Комисията също така отбелязва ангажимента на българските власти да приемат законодателство, което гарантира автоматичното отстраняване на магистрати в случай на наказателно разследване срещу тях и задължителното оповестяване на членство в професионални асоциации.

Най-ново

Единична публикация

Избрани