Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Брекзит отново е в задънена улица: Британските депутати поискаха ново отлагане

[post-views]
ЕС финализира сделката за Брекзит – Тереза Мей продължава борбата си с Британския парламент

eu brexitБрекзит отново се оказа в задънена улица, а Великобритания се готви за предсрочни избори при евентуално ново отлагане. Това заявиха от „Даунинг стрийт“ 10 след като премиерът Борис Джонсън сложи на пауза проектозакона за излизане от ЕС заради отказа на депутатите да го обсъдят по съкратена процедура.

Пореден удар по амбициите на британския премиер се оказа решението на парламента да отхвърли искането му за ускорен дебат по документа за „развод“ с Европейския съюз. Макар по-рано да приеха споразумението с Брюксел с 329 срещу 299 гласа, което е истински пробив в казуса Брекзит, с последното си решение депутатите на практика оставиха искането на отсрочка като единствен възможен ход.

Това принуди Борис Джонсън да суспендира дебатите, докато не чуе становището на европейските лидери. Ако Брекзит не стане факт според предвиденото, се отказваме от сделката и свикваме предсрочни парламентарни избори, заяви премиерът.

Борис Джонсън – министър-председател на Великобритания:

„Ще обсъдя с държавите-членки на ЕС техните намерения. И докато те не вземат решение, спираме настоящия законодателен процес. Нека бъда ясен… Нашата политика си остава същата – не бива да отлагаме, трябва да излезем от ЕС на 31 октомври и точно това ще кажа в Брюксел и после ще докладвам пред вас. По един или друг начин ще напуснем ЕС с тази сделка, която Камарата току-що одобри.“

Сега всичко зависи от общото европейско решение. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова 27-те да подкрепят идеята за отсрочка. Това дава основание да се смята, че Брюксел е готов за „гъвкаво отлагане“, което има фиксирана дата за напускане, но позволява на Великобритания да излезе и по-рано, стига да е готова. Това ще се случи в началото на следващата година, прогнозират експерти и припомнят, че ако се стигне до избори на Острова, те ще бъдат най-рано в края на ноември.

Най-ново

Единична публикация

Избрани