Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Аржентина избра нов президент: Алберто Фернандес наследява Маурисио Макри

[post-views]
Аржентина избра нов президент: Алберто Фернандес наследява Маурисио Макри

Argentina-Fernandes-prezidentАржентина има нов президент. Кандидатът на лявоцентристката опозиция Алберто Фернандес надви действащия държавен глава – консерватора Маурисио Макри. Избирателната активност достигна 80%, а вотът беше доминиран от икономически въпроси след като кризата в страната остави под прага на бедността една трета от населението.

След прекъсване от 4 години перонистите отново взеха властта в Аржентина, този път в лицето на Алберто Фернандес, който ще встъпи в длъжност на 10 декември. Той спечели президентския пост още на първи тур с 48% от гласовете при необходими 45 на сто. Посрещнат с бурни овации новият президент призова аржентинците да обединят сили и заедно да се изправят срещу тежките времена и да преодолеят кризата.

Алберто Фернандес – новоизбран президент на Аржентина:

„Нека влезем в света с достойнство. Нека да изградим отново страната, за която мечтаха великите аржентинци. Най-големите ни герои, най-добрите ни мъже и жени.“

Действащият президент Маурисио Макри получи малко над 40% от гласовете на избирателите. Той призна загубата си и изрази готовност да помогне на наследника си за плавния преход във властта.

Маурисио Макри – президент на Аржентина:

„Искам да поздравя новоизбрания президент Алберто Фернандес. Току-що говорих с него за голямата победа. Поканих го утре на закуска, защото трябва да започнем преходен период. Това е за Аржентина. Плавният преход ще донесе спокойствие на всички, защото единственото важно е благото на аржентинците.“

Двамата президенти ще си сътрудничат по всички възможни начини, заяви новият стопанин на президентския дворец. Вотът е победа и за Кристина Фернандес де Киршнер, която се връща като вицепрезидент, след като в миналото самата тя заемаше за 2 мандата поста на държавен глава, а по-рано беше и първа дама на Аржентина.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани