Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Първи секретар в Руското посолство шпионирал у нас

[post-views]
По случая „Гебрев – Скрипал“ работят британските и български служби

sotir cacarov

Руски дипломат – първи секретар на посолството на Москва в София е отзован. Причината –   досъдебно производство за престъпление срещу републиката срещу  дипломата, който извършвал разузнавателна дейност у нас. От държавното обвинение са работили след сигнал от ДАНС.

Разследването потвърдило сигнала от ДАНС. От септември миналата година руският дипломат провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на  България, ЕС и НАТО. Целта на срещите е била придобиване с разузнавателна цел на такава информация, представляваща държавна тайна, включително и чрез предложения за материални облаги. Руският гражданин има статут на дипломат, акредитиран у нас – първи секретар в Посолството на Руската Федерация в София.

Наказателното производство срещу руския гражданин е спряно, защото по силата на Виенската конвенция дипломатът се ползва с имунитет и не може да бъде привлечен като обвиняем. От Министерството на външните работи уточниха, че са поканили руския посланик и на срещата е отправено искане руските институции да отзоват своя служител до края на деня днес. От външно министерство съобщиха, че лицето вече  е напуснало българска територия.

Най-ново

Единична публикация

Избрани