Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Великобритания се готви за предсрочен вот: Опозицията подкрепя искането на Борис Джонсън

[post-views]
Брюксел и Лондон водят заключителни разговори, очаква се сделка по протокола за Северна Ирландия

UKВеликобритания се готви за предсрочни парламентарни избори през декември. Четвъртият опит на премиера Борис Джонсън да ги свика изглежда ще се окаже успешен, след като лидерът на опозицията Джереми Корбин обяви, че е готов да подкрепи вот преди Коледа. Преди да вземат окончателно решение лейбъристите чакаха официално потвърждение от Брюксел за отлагането на Брекзит.

За нас беше важно да гарантираме, че сценарият за Брекзит без сделка ще бъде избегнат, заяви Джереми Корбин, а с варианта за гъвкаво оттегляне на 31 януари догодина условието е изпълнено поне за следващите 3 месеца. Това ни позволява да се включим в предсрочни избори, подчерта лидерът на лейбъристите на среща на кабинета в сянка. 

Предложението на премиера Борис Джонсън за вот през декември подкрепят още Либералните демократи и Шотландската национална партия. Противоречия има за конкретната дата на изборите, като двете партии настояват за 9 декември, но от „Даунинг стрийт“ 10 твърдят, че това е логистично невъзможно и предлагат 12 декември. Като компромисен вариант се разглежда 11-и, но окончателно решение все още няма.

Припомняме, че по-рано Джонсън определи включването на гласоподавателите в процеса като единствен вариант за излизане от патовата ситуация около Брекзит, след като в понеделник част от опозицията и северноирландските юнионисти за трети път блокираха предложението му за свикване на предсрочни избори.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани