Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ливанският премиер подаде оставка заради протестите и въпреки „Хизбула“

[post-views]
Дисидент от Саудитска Арабия е бил убит в Ливан, каза саудитска опозиционна група

Livan voenniЛиванският премиер Саад Харири обяви, че подава оставка заради възникналата „безизходица“ в отговор на „волята и исканията“ на хиляди жители. Харири обяви решението си след почти две седмици улични протести както срещу правителството, така и срещу системата, неспособна да реши задълбочаващата се икономическа криза.

„Политическите партии идват и си отиват, достойнството и безопасността на страната са по-важни,“ каза той в излъчвано на живо обръщение към ливанците отпреди минути. Той мотивира решението си да отиде при президента Мишел Аун с нужда да се запази „гражданският“ мир в страна, преминала през 15-годишна гражданска война.

Все още не е известно как ще бъдат изпълнени всички искания на демонстрантите, които искат коренна промяна. Според ливанската конституция премиерът задължително трябва да е сунит. В първите часове, откакто (по-рано днес) стана неофициално известно решението на Харири, не бе известно кой би моггъл да заеме тази роля.

Това е втората оставка на Харири – предишната, подадена по време на негово посещение в Рияд през декември 2017 г. и оттеглена, предхождаше първите парламентарни избори от девет години.

Демонстрациите, започнали от обявени нови данъци (сред тях и този върху приложения за разговори като „Уотсап“ и „Месинджър“), прераснаха в искания за промяна. Демонстрантите показаха силно единство отвъд обичайните си партийни и религиозни пристрастия, но Аун отказа властите да се съобразяват с „искания на улицата“, а Харири предложи пакет реформи, които не успокоиха жителите.

Стигна се обаче и до блокади и насилие в момент, когато Бейрут е изправен пред сериозни финансови проблеми и нужда от реформи, за да изпълнят международни организации и правителства обещанията си за заеми в размер на милиарди долари.

Разделенията, които се отвориха в протестите в последните дни, повишиха напрежението. Това стана след намесата на привърженици на шиитското движение „Хизбула“, което е важна част от властта в Ливан. Жители, верни на „Хизбула“ и движението „Амал“ (бивша паравоенна групировка от гражданската война, днес ръководена от дългогодишния председател на парламента Набих Бери), унищожиха лагер на антиправителствени демонстранти. Те твърдяха, че действат „в защита на Набих“ и се „вслушват в призива“ на лидера на „Хизбула“ Хасан Насралла.

„Ройтерс“ съобщи, че силите за сигурност не са се намесили, за да попречат на унищожаването на палатковия лагер.

Оставката на Харири се счита за предизвикателство срещу „Хизбула“, тъй като Насралла неведнъж е предупреждавал, че е срещу подобни действия заради политическия вакуум, който те може да създадат. Някои анализатори смятат, че неговото управление – особено след подадената от него оставка под натиск от Саудитска Арабия преди време и оттеглянето на това решение като намек към движението – че с действията си той легитимира подкрепяната от Иран сила и прекомерното според част от тях нейно влияние върху страната. „Хизбула“ е и сред воюващите страни в Сирия.

Източник: Дневник

Най-ново

Единична публикация

Избрани