Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Куче, бельо и още нещо – нови подробности за ликвидирането на терорист номер едно

[post-views]
Дезинфорадар: Може ли Тръмп да занули НАТО?

donaldНови подробности около спец операцията на американската армия, при която беше убит лидерът на ислямисткото движение ИДИЛ Абу Бакр ал-Багдади. Водените от кюрдите сирийски демократичните сили твърдят, че техен шпионин е откраднал  бельо от бившия вече терорист №1, което е използвано за ДНК тест за доказване на самоличността му.

Шпионинът е изиграл и ключова роля при проследяването и откриването на бившия лидер на ИДИЛ, твърди високопоставен командир на Сирийските демократични сили.

„Цялото разузнаване и достъп до Багдади, както и неговото местонахождение е резултат на нашата работа. Нашият разузнавач взе участие в изпращането на координатите, насочване на въздушния десант, участие в самата операция, която имаше успех до последната минута“, написа в „Туитър“ високопоставеният командир Полат Кан, цитиран от Би Би Си. Агенцията припомня, че при обявяването на новината за смъртта на един от най-издирваните терористи в света, президентът на САЩ Доналд Тръмп омаловажи ролята на кюрдите за успеха на операцията.

Междувременно началникът на щаба на американската армия Генерал Марк Мили потвърди, че при операцията са задържани двама души. Останките на ислямисткия лидер са погребани в морето, за да се избегне възможността гробът му да се превърне в място на преклонение. 

Междувременно стана ясно, че американският президент Доналд Тръмп смята да разсекрети част от заснетите видео кадри от операцията за задържането на ал-Багдади, който в последствие се самоуби.  Тръмп  качи в „Туитър“  разсекретена по думите  му снимка на едно от военните кучета, ранено при операцията.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани