Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Канада не допусна Пучдемон на своя територия – имиграционните му отказаха разрешение за пътуване

[post-views]
Канада не допусна Пучдемон на своя територия – имиграционните му отказаха разрешение за пътуване

Karles-PuchdemonКанада не допусна на своя територия бившия каталунски премиер Карлес Пучдемон. Правителството отново отказа разрешение на политика, който трябваше да посети страната по покана на местна сепаратистка организация.

Канадските власти блокираха достъпа на Пучдемон заради повдигнатите от Мадрид обвинения срещу него и издадената международна заповед за ареста му. Бившият каталунски премиер трябваше да посети Квебек още през април, но тогава отмени визитата си по същите причини. Имиграционната служба отхвърли искането ни за електронно разрешение за пътуване, което замества визата за гражданите на повече от 50 държави, обясни адвокатът му Стефан Ханфилд.

Припомняме, че сепаратисткият лидер живее в изгнание в Белгия от 2017 г., след проваления референдум за независимост на Каталуния. Оттогава испанското правосъдие го преследва за метеж и злоупотреба с държавни средства и настоява за екстрадиция. Във вторник екипът от юристи, който защитава Пучдемон, обжалва пред съда в Брюксел искането на Мадрид, а делото ще се гледа на 16 декември.

Най-ново

Единична публикация

Избрани