Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Максимално близо до реалния бой

[post-views]
Максимално близо до реалния  бой

През миналата седмица на полигон „Корен” завърши десетдневното полево обучение на формирования от състава на Сухопътните войски. В първия етап от 14 до 19 октомври участваха дивизиони от 4-ти артилерийски полк и батареи от 2-ра механизирана бригада, инженерни роти от батальоните на 55-и инженерен полк, артилерийски формирования на Бригадното командване в Благоевград и 101-ви алпийски полк от Смолян. Проведени бяха батарейни и ротни тактически учения. Някои от тях наблюдаваха заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков, заместник-командирът на СВ бригаден генерал Валери Цолов и началникът на щаба на СВ бригаден генерал Николай Караиванов.
През втория етап – от 19 до 24 октомври, на полевото обучение се подготвяха само формирования от 4-ти артилерийски полк. Контрол през цялото време осъществяваше началникът на сектор „Подготовка на артилерийските формирования” в СВ полковник Петър Кръстанов. Разговаряме с командира на 4-ти полк полковник Лъчезар Мишев, който бе и началник на лагерния сбор.

IMG_5431– Господин полковник, каква бе организацията на полевото обучение на полигон „Корен” ?
– За поредна година полевото лагерно обучение премина съвместно с други артилерийски формирования от състава на Сухопътните войски. Тази година решихме да проверим нови способности, да ги изградим и да ги тренираме. Осъществихме съвместни действия на артилерийски и инженерни формирования от Сухопътните войски, по-специално с две роти от двата батальона на 55-и инженерен полк. Това не е правено от доста години насам. Проведохме занятия по съвместни действия на подвижния отряд за заграждения и противотанковия резерв, като същевременно бяха изградени радиолокационни маски, лъжливи позиции и задимяване при напускане на рубежите от противотанковите батареи, което доведе до изграждане на способности по взаимодействие на формирования от различни родове войски. И завършихме първата седмица с батарейни и ротни тактически учения. 

– Имаше ли новости при обучението през втората седмица на лагера, когато останаха само формирования от 4-ти артилерийски полк?
– Променихме местата на артилерийските предни наблюдателни групи и огневите позиции на батареите. По този начин се създаде различна обстановка. Воините действаха в непривична среда, наблюдателните пунктове се намираха на високо надморско равнище, което изисква специфични умения при водене на разузнаването, батареите бяха на голяма дълбочина от предния край, а това затруднява контрабатарейната борба на противника и повишава тяхната защита. Ръководителите на батарейните учения командирите на дивизиони подполковниците Александър Младенов и Недялко Киров експериментираха доста интересни моменти, като извършване на марш с използване на прибори за нощно виждане и действия в абсолютно непозната местност за личния състав на батареите. В тези занятия бяха включени и логистичните формирования на полка. В районите за разсъсредоточаване близо до районите за бойно използване се извърши дозареждане с гориво-смазочни материали. Това е един елемент, който също доста дълго не беше трениран. В него участваха и два автомобила от 110-и логистичен полк. Командирът на взвода от състава на нашия полк, който ръководеше действията, бе лейтенант Ивелина Вълева, офицер на няколко месеца служба. Освен това в системата на полевото лагерно обучение логистичната рота на полка развърна парковата територия, полеви продоволствен пункт, в който се приготвяше храната за всички участници, полеви артилерийски склад, където се съхраняваха боеприпаси, и склад за гориво-смазочни материали. Всички формирования от логистичната рота бяха натоварени, като по този начин се натренираха способностите за действия в условия, максимално близки до бойните.

Огън с реактивната система за залпов огън БМ-21 'Град'
Огън с реактивната система за залпов огън БМ-21 'Град'
– За разлика от пролетта, когато почти цялото лагерно обучение премина в дъждовно време, сега като че ли метеорологичните условия бяха много по-благоприятни за действията на военнослужещите?
– Да, този път времето не беше дъждовно. Но имаше друга особеност – рязка температурна разлика, от 5–6 градуса сутрин с мъгла, която пронизва с влагата си, до 25–26 градуса в следобедните часове. А това, от една страна, тренира физическите и морално-психологическите качества на личния състав. От друга страна, воините бяха проверени как могат да работят и да въвеждат корекции при променящи се атмосферни условия – различна скорост на вятъра, различна влажност на въздуха и различно атмосферно налягане.

– Какво е за вас обучението на полигон „Корен”?
– Полевото обучение на учебен полигон „Корен” е венецът в подготовката на формированията на полка. Тук е мястото, където максимално се приближаваме до условията на реалния бой и където изпитваме състоянието на личния състав, оборудването, техниката и въоръжението. Това, което се получава на полигона при нашите тренировки, е че освен бойните качества се тренират и способностите на логистичните формирования, както при вече споменатите действия, така и по ремонта на техниката в хода на занятията и ученията.

Бързо управление за поразяване на целите
IMG_5072Началникът на щаба на 4-ти артилерийски полк подполковник Кирил Байлов бе директор на Тактическия оперативен център, откъдето се провеждаше тренировката по стрелба и управление на огъня. Каква е ползата от лагерното обучение на „Корен”? Тук се изпълняват практически огневите задачи, отнасящи се до нашата основна функция. Тук може да се видят реалните резултати като време, точност и бързина, правилност на взетите решения. В пункта за постоянна дислокация правим тренировки, но без реална стрелба. А на полигон „Корен” се виждат ясно действията на разчетите, извършването на марш, на маньовър, какво е състоянието на техниката, на логистиката… Ако допуснем пропуски, взимаме мерки за преодоляването им, заяви подполковник Байлов.  

Към Тактическия оперативен център на полка течеше постоянна информация от пункта за управление на артилерийското разузнаване. Тук приемаме данните от нашите разузнавателни органи и след като ги обработим и анализираме, ги изпращаме в Тактическия оперативен център, обясни капитан Ангел Христов – командир на батарея за артилерийско разузнаване. Важно е, подчерта той, да няма забавяне на информацията, а високоманеврените цели да се предават веднага към Тактическия оперативен център, за да стане по-бързо управлението на огъня и да се поразят целите. 

Oтговорни задачи на различни длъжности
 IMG_5095Старши сержант Евелина Серкеджиева е в системата на Българската армия от 2004 г. Започнала е като кадрови войник, а сержант е от 2008 г. Била е на различни длъжности, включително и писар в Личен състав. В първия период на полевото лагерно обучение е изпълнявала задачи като оператор в радиолокационна станция. А във втория етап стана… радиотелефонист в пункта за управление на артилерийското разузнаване. 
Свикнала съм със службата и не може да стане и дума за някакво разочарование, сподели сержант Серкеджиева. И определи обучението на „Корен” като полезно, защото са тренирали и усъвършенствали наученото досега, както и са надградили уменията си.

От музикант до гвардеец и свързочник  
Сержант Георги Дяков на работното си място в радиостанциятаС радиостанция осъществяваме свръзката с дивизионите на бойните позиции и предаваме информацията на Тактическия оперативен център. Оттам извършват управлението на формированията. Така накратко представи своята и на подчинените си дейност сержант Георги Дяков – началник на комуникационно-информационен възел. 
Интересен е пътят му до тази длъжност. От Асеновград е. Завършил е Музикалната гимназия в Пловдив и като наборен войник служи като гвардеец. След това веднага кандидатства и е приет за кадрови войник в артилерийското формирование в родния си град. Обучава се в Професионалния сержантски колеж във Велико Търново  и от 2017 г. е сержант в 4-ти полк. 

И психолог по огневите позиции
IMG_5200Има и такава длъжност – психолог на 4-ти артилерийски полк. Заема я капитан Никола Янчев, който всъщност е помощник-началник на административноправно отделение, а преди това е бил началник на служба „Психолози”.
Дейността ми е да обикалям по огневите позиции, да следя за психологическия статус на воините, провеждам психологическо наблюдение, правя предложения, ако има възможност по-бързо да се извършват някакви действия, изброи част от задълженията си капитан Янчев. Завършил е през 2002 г. Военното училище в Шумен, а след това е записал „Психология”.  
По време на полевото обучение е наблюдавал включването в задачите на лейтенантите Петко Иванов, Искрен Винев, Алекс Беевски и Ивелина Вълева, които са на няколко месеца офицерска служба, и е останал с отлични впечатления от тях. Те са идвали на полигон „Корен” и като курсанти. Изрази и възхищението си от мотивацията на жените военнослужещи. Предстои му да обработи наблюденията си и да направи доклад до командира на полка полковник Лъчезар Мишев.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани